Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разединение в Църквата? Няма да обявят официално името на новия патриарх (ВИДЕО)

30 юни 2024, 15:05 часа

Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил Видински. Стана ясно и, че говорителят на Светия Синод Старозагорският митрополит Киприян е напуснал сградата на Светия Синод малко след обявяването на избора.

Реклама

Още: Йотова: Избрахме достоен български патриарх

Припомняме, че преди 10 дни беше изпратена официална програма от Светия Синод. В нея беше посочено, че в 14.30 ч. трябва да има официално обявяване. Трибуната обаче остана празна.

Митрополит Киприян обяви пред журналисти, че процедурата е спазена и името на новия патриарх вече е било обявено, предава NOVA.

Интронизацията

В следобедните часове на 30 юни, неделя, започна интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. Тя се провежда в катедралния храм "Св. Александър Невски".

На церемонията присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Рая Назарян, зам.-председателят на НС Росица Кирова, служебният премиер Димитър Главчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков, Симеон Сакскобургготски, Посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Цончо Ганев, заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, съпредседателят на ПП Кирил Петков, Венко Сабрутев, народните представители от ГЕРБ Росен Желязков, Тома Биков, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Теменужка Петкова, Георги Георгиев и Георг Георгиев, общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян, Румен Петков, служебният министър на туризма Евтим Милошев, Гълъб Донев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, служебният министър на земеделието Георги Тахов, кметът на Столична община Васил Терзиев, бившият председател на БСП Михаил Миков, представители на Католическата църква, на Религиозната общност на евреите в България, и други.

Молба за напускане

По-рано отец Никанор обяви в „Студио Actualno“, че още утре ще подаде молба за напускане на Българската православна църква. „Не бих искал да участвам повече в този спектакъл. Аз не мога да бъда в една епархия с такъв човек, който е новият ми епархийски митрополит, който има в църковно отношение възгледи, които аз не споделям. Аз или трябва да си затворя устата и да си мълча, или пък трябва да говоря нещо, което е противно на моя епархийски архиерей - това пък смятам, че е нарушение, ако щете, на корпоративната етика“, каза ексклузивно Никанор.

Още: Миролюба Бенатова: Светият дух е много добре с математиката

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес