Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев полетя с F-16 и направи фигури от висшия пилотаж във въздуха

13 септември 2024, 12:24 часа • 1124 прочитания

Тази сутрин от авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев излетя като втори пилот на изтребител F-16 от Военно-въздушните сили (ВВС) на САЩ.

В двойната кабина българският държавен глава беше заедно с командира на авиобаза "Авиано" в Италия бригаден генерал Тад Кларк. По време на полета държавния глава имаше шанс да оцени възможностите на изтребителя. Полетът продължи около 40 минути, след което Радев награди с почетен знак командира на 31-во авиокрило на военно-въздушните сили на САЩ, предаде БНТ.

"Изпълнихме всякакви фигури от висшия пилотаж, беше прекрасно, а авиобазата е в процес на мащабно обновяване", заяви президентът след полета. Отличието на генерал Кларк се дава за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Още: Радев: Северна Македония да успокои страстите, правителството им да напусне предизборната риторика

"Искам да благодаря на ВВС на САЩ и лично на командира на 31-во изтребително авиокрило генерал Кларк за поканата и възможността да полетя отново на F-16. Спомням си 2007 г. ген. Кларк, тогава капитан, беше част от екипа на Буревестници, които бяха тук. Както виждате - след 17 години ние сме отново заедно, този път в един самолет. А този полет ме връща обратно в 2005 г. - тогава като командир на авиобаза "Граф Игнатиево" се обърнах към ВВС на САЩ с предложение една ескадрила от "Авиано" F-16 да бъде в България и да започнат най-сетне реалистични изтребителни учения. И през септември 2005 г. тази ескадрила кацна тук и така започнахме едно изключително ползотворно сътрудничество между ВВС на САЩ и на България", припомни си държавният ни глава.

"Още с първите сблъсъци във въздуха в небето над "Граф Игнатиево" ние осъзнахме, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял. С много часове теория на земята, с много часове във въздуха и с подкрепата на нашите американски колеги ние започнахме един труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС и усвоихме много възможности и техники. Нашите летци вече по нищо не отстъпват от американските си колеги", допълни Радев.

Снимка: Getty images

Днес в авиобаза "Граф Игнатиево" тече подготовката за голямото авиошоу на 14 септември и протича генералната репетиция за демонстрациите, с които ще бъдат отбелязани 20 години от членството на България в НАТО и 35 години от приемането на въоръжение на "МиГ-29" у нас. За участие в демонстрационния ден на летището кацнаха самолетите ПС-21 от Швейцария.

Авиобазата посрещна и два многоцелеви изтребителя "Грипен" на унгарските ВВС, както и два изтребителя F-16 на американските военно-въздушни сили от базата на НАТО "Авиано" в Италия. Вчера следобед двамата командири - на авиобаза "Граф Игнатиево" генерал Николай Русев и на "Авиано", бригаден генерал Тад Кларк, направиха съвместен полет на "МиГ-29".

Още: Твърде рисковано: САЩ са отказали да изпратят американски специалисти в Украйна за поддръжката на F-16

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес