Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Да живее единна и свободна България

06 септември 2024, 20:51 часа • 1753 прочитания

Поклон пред радетелите на българското Съединение. Да живее единна и свободна България. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка в Пловдив по повод 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Според държавния глава трябва да се разделим с всичко, което спира държавата и нацията да вървят напред. ОЩЕ: Знамето, което пази клетвите на Съединението: Къде можем да видим българската реликва? (ВИДЕО)

Ехото на Съединението в Пловдив

"За мен е чест на днешната паметна дата да бъда в хилядолетния Пловдив, където вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дъзрост. На 6 септември 1885 г. над пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да оповестят за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Дело, сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи", каза Радев. 

Урокът на предците ни

Той заяви, че днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал, са помели границите на една огромна историческа несправедливост.

"Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници. Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Нека е ясно, че нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г", каза още президентът.

Той цитира думи на Петко Каравелов: "Ние извършихме това, което можахме и което можехме. Вървяхме с народа и сега без да се срамим пред никого можем спокойно да чакаме съдът на историята". ОЩЕ: Денят на Съединението: Какви бяха посланията на политиците?

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес