Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестът на Триград: Проблемите ни са решени ден до пладне, на парче (репортаж)

12 февруари 2022, 18:49 часа • 4091 прочитания

С лозунги „Стига безпътие!“, „Стига обещания, искаме път!“, „Запазете живота и здравето на хората! Искаме бъдеще, а не обезлюдени селища!“, „Дела трябват, а не думи“ жители на девинското село Триград днес излязоха на протест.

Към тях се присъедини и кметът на община Девин Здравко Иванов, който заяви, че е готов да отговаря, ако хората имат въпроси към него. 

Първоначалното им намерение беше с жива верига да затворят пътя Девин-Кричим-Доспат. Тъй като преди два дни междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет одобри 1,5 млн. лв. за ремонт на най-опасните участъци, решиха да протестират мирно, без да спират движението.

 

 

„С отпускане на средства за рухналите участъци по пътя за Триград нашите проблеми са решени ден до пладне и на парче, защото има инженерно-геоложки доклад, изготвен през месец януари по инициатива на община Девин, който казва, че пътят от Тешел до Триград е изцяло компрометиран и не отговаря на изискванията за безопасност. Подпорната стена не е вкопана достатъчно дълбоко, водата минава под нея и разрушава пътя. Реката рецидивира. През последните 20 години шест пъти е наводняван пътят и той постепенно се руши. Изцяло пропадане на част от подпорните стени е знак, че краят му наближава. Днес са паднали три подпорни стени, но има още 11, за които е констатирано, че има риск поради подравянето им да пропаднат всеки момент. Ние искаме нашите проблеми да не се решават на парче, а да се решат трайно. Не искаме пролетта или есента да рухнат още 2 или 3 участъка и отново да бъдем затворени, отново да бъдем в същата изходна позиция. Не искаме да търсим решение, когато е вече късно. Искаме цялостен ремонт на пътя от Тешел до Кестен. Това ще е причината да спрем протестите си. Към момента не сме доволни, защото считаме, че проблемът ни не е разбран цялостно“, заяви Радост Караиванова-Чейрекова – председател на граждански инициативен комитет за спасяване на Триград.

 

 

По думите й кметът на общината Здравко Иванов обещал, че ако не получи държавни средства, ще изтегли кредит, с който да финансират проектирането. Това се очаква да се случи около месец април, а юни месец евентуално да стартира обществена поръчка за проектирането.

„Вече кога държавата ще се накани да отпусне средства за цялостен ремонт, нямаме информация. Точно това ще е целта ни оттук-нататък“, подчерта тя.

„При нас напрежението се натрупа. Ако трябва, ще бъдем тук до края на февруари. Очаква се в началото на март да започнат строително-монтажните работи и до към 10 април да бъдат завършени двата компрометирани участъка. Благодаря на община Борино и Девин за съдействието не само за основния, но и за обходния път“, заяви кметът на Триград Емо Гогушев.

На въпрос колко време ще бъде напълно затворен пътят, каза, че се очаква ремонтът на един от участъците да отнеме минимум 10 дни с пълно затваряне. Общо на ремонт подлежат три участъка. По думите му общо около 20 дни ще има пълно прекъсване.

 

 

„Обещаха, че при направата на първия опасен участък ще бъде възобновено движението с пропускане. Ако се наложи да мине линейка или пожарна, за това се прави обходният път за високопроходима техника, за да се мине през Ягодина“, поясни Гогушев.

Той е притеснен за периода, когато напълно ще се затвори пътят, защото няма как да реагират, ако нещо инцидентно се случи. „Да се надяваме, че Господ ще бъде с нас и ще помага“, допълни кметът на селото.

Илко Мишев казва, че постоянно се говори за обезлюдяване на селата, а Триград една чудесна, топ туристическа дестинация.

 

 

„Имаме обаче един-единствен път, който е силно компрометиран и за да продължи да се развива като туристическо място, като перлата на Родопите, просто трябва да имаме път. Ние искаме цялостен ремонт, за да се спре най-после с тази руска рулетка, която е ежедневна. Едва ли не чакаме да стане някакъв инцидент, за да се размърда държавата и да направят тези 20 км“, допълва младежът.

Той неотдавна със съпругата и двете си деца се е върнал от София, за да заживеят в любимото си родно място, но сега е притеснен за бъдещето.

„Как да се развиваш на място, до където не можеш да стигнеш!? Ние нямаме хеликоптери. Просто искаме да можем на спокойствие да си придвижваме децата до населеното място и да работим като всички нормални хора в тази държава“, посочи Мишев.

Сребрина е категорична, че вече не се надяват, а изискват от държавата да си свърши работата.

 

 

„Триград е в Европа. Искаме държавата да го покаже със спешни действия, с цялостен ремонт на пътя. Това е място с изключително красива природа, с национални обекти. Самото ждрело е толкова красиво и заслужава да се види. Как да го покажем, като няма път до там!? Хората всеки ден рискуват живота си, преминавайки, а има участъци, които не са видими, но са в процес на срутване. Има много неизследвани участъци, които предстои да се срутят. Искаме път, искаме спешни действия от страна на държавата. Не само празни обещания, а истински реални действия по най-бързия начин. Настояваме не за временно, а трайно решение“, призова тя.

Възрастен жител на Триград – Юри Поюклийски, каза, че протестът ще продължи на жълтите павета и няма да оставят нещата така.

„Доволни сме от решенията, взети досега от правителството. Знаем какви са поетите ангажименти от страна на общината. Оставаме будни и следим. Няма да оставим общината да ни приспива с празни обещания. Няма да останем безучастни. Цялостен ремонт е решение на проблема за пътя към Триград. Няма друго. Пътят е с доста компрометирани участъци. Доколкото разбрах, общо 14 са такива. Така, че пътят е за изцяло ново строителство. Надявам се общината в най-скоро време да направи добър, технически издържан проект, който да внесе за възстановяване на пътя изцяло“, заяви общинският лидер на „Има такъв народ“ в Девин д-р Митко Чолаков. Той бе категоричен, че протестът не трябва да се политизира.

 

С условието, че не трябва да се бави проектът, арх. Джамал Чавдарлъ пък предупреди: Проектът за ремонт на пътя трябва да бъде съобразен с условията за риболов и да не нарушава по никакъв начин местообитанията на рибите и речното биоразнообразие. Едно неправилно фундиране и неправилно издаване на еркери и конзоли биха затруднили тези процеси. Да не кажем после: „Ето, направихме пътя, ама...“. Този проект трябва да е с дълготрайна експлоатация и сега ако не мислим трезво за всичко, после ще е късно. Съобразяването със сигурност няма да удължи проектирането и изпълнението, просто да не се пропусне "Да направим сега, пък после ще мислим". Нека мислим преди да го направим!. Не малък принос за туризма се дължи именно на рибарството!“

 

 

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес