Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Павлов: Съединението трябва да се празнува заедно със Северна Македония

06 септември 2024, 14:43 часа • 1092 прочитания

Съединението е една от датите, които трябва да се празнуват заедно с Република Северна Македония. Това каза проф. Пламен Павлов в интервю за БНР по повод 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Той обърна внимание, че идеята на Съединението е националното обединение и темата за Македония задължително трябва да присъства и изрази надежда тази вечер в речите на официалните лица тя да бъде спомената. ОЩЕ: "Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Защо?

Професорът обясни, че македонската тема е много силна, защото първоначалната идея на  БТРЦК е била да се вдигне въстание в Македония и в Румелия.

"Двигател на процесите за национално обединение беше именно Съединението и тук темата за Македония задължително трябва да присъства. Създаването на БТРЦК, начело със Захарий Стоянов, е дадена от Спиро Костов - македонски българин, който е от хората на Любен Каравелов, работи в неговата печатница. Той играе не по-малка роля от Чардафон Велики, който е ръководител на военното звено в Голямо Конаре. Там старши стражар е именно Спиро Костов", разказа още историкът, като добави, че в организацията на 6 септември има много други македонски българи. ОЩЕ: Кой е Чардафон Велики - един от героите на Съединението

Русия и Съединението

Проф. Павлов коментира и несъгласието, което изразява Русия след Съединението. 

"Русия, както всяка велика сила с имперски амбиции, предпочита да има слаби партньори и да създава разделение", подчерта той  и добави, че това важи и за Австро-Унгария.

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес