Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Ивайло Дичев: Историята в Асеновград е като от учебник по антропология

30 юни 2017, 14:00 часа • 7120 прочитания

Културологът проф. Ивайло Дичев изкоментира  разразилите се размирици в Асеновград, които започнаха от конфликт между група роми и младежи от местния клуб по кану-каяк.

"Историята в Асеновград е като от учебник по антропология.

Ромите предлагат помощ на паднали във водата момичета - българките я отказват, защото не приемат помощ от цигани - идва треньорът и нарежда на ромите да помогнат - те се разяряват и почва патакламата.

Най-драматичният разлом в едно общество е когато откажеш дара на другия.

В Индия например, който вземе храна от далитите се счита омърсен - те трябва да я оставят на земята и висшата каста да си я вземе сама. Обръщам внимание и на това, че расовите страсти се изострят, когато има голи тела и разнополово общуване. Впрочем водата е често обект на расистки забрани - различните касти ползват различни извори; в САЩ до 60те черните нямат достъп до чешми и тоалетни за бели", написа Дичев в профила си в социалната мрежа.

Припомняме, че снощи за втора поредна вечер Асеновград протестира. Хиляди хора се отправиха на шествие в града. Множеството беше спряно пред полицейското управление. Шествието се охранява от полиция и жандармерия. Беше спрян опит на събралите се да тръгнат към ромската махала. Има двама арестувани.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес