Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проект за сеизмичността на Черно море беше представен във Варна

14 февруари 2014, 12:35 часа • 18784 прочитания

Проект за сеизмичността на Черно море беше представен във Варна, съобщи Агенция Фокус.

Проектът е бил представен от координатора доц. Петя Трифонова, която посочи, че проектът „Сеизмичността в Черно море” е започнал през март 2012 г. и е с продължителност 2 години до 2014 г.

„Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн” е една от оперативните програми на ЕС, съгласно инструмента Европейската политика за добросъседство и партньорство (ЕИДП). Тя се изпълнява по време на програмния период 2007 – 2013 година. СОП Черноморски басейн цели по-силно и по-устойчиво икономическо и социално развитие на районите по Черноморието. Чрез СОП Черноморски басейн, общностите в съответните области ще бъдат насърчавани да продължат да развиват местната икономика, да се изправят срещу предизвикателствата на околната среда и да провокират по-голямо взаимодействие между хората”, каза доц. Трифонова.

Тя допълни, че програмата се финансира от ЕИДП (Европейски инструмент за добросъседство и партньорство). Участието на Турция се финансира от ИПП (Инструмент за предприсъединителна помощ). Страните-участнички осигуряват съфинансиране на проектите с най-малко 10% от приноса на ЕС.

В проекта участват четири партньорски държави – Молдова, Румъния, България и Турция. Техни представители са следните институции: Национален институт за изследване и развитие на физиката на Земята, с асоцииран партньор на Фондация за демокрация, култура и свобода; Национален институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките; Институт по геология и сеизмология, Академията на науките на Молдова и Международната фондация „Син полумесец”.

Действието на проекта се осъществява в целевите райони в близост до брега на Черно море.

Ивайла Димитрова
Ивайла Димитрова Отговорен редактор
Новините днес