Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава делото за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот

09 април 2013, 07:31 часа
Реклама

Делото за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот продължава днес, съобщиха от Пловдивския окръжен съд.

На предишното заседание на 18 февруари Пловдивският окръжен съд разгледа търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД по молба на "Механичен завод – Девин " АД. Съдът служебно прецени и изиска цялата преписка по прекратената приватизационна процедура за ВМЗ-Сопот. Съдът изиска отново и информация от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за извършваното от ВМЗ-Сопот производство на специална продукция. След получаване на тази информация, съдът ще се произнесе по направените искания от" Механичен завод – Девин " АД и ВМЗ-Сопот за експертизи. Делото беше отложено за 9 април от 14 часа.

Пловдивският окръжен съд разгледа за първи път на 21 януари търговското дело, образувано по искане на "Механичен завод – Девин" АД, за откриване на производство по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД.

На 15 януари 2013 г. в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) бе проведена среща, в която държава, синдикати и ръководството на "ВМЗ" ЕАД трябваше да решат какви мерки да бъдат предприети с цел оздравяване на дружеството в Сопот.

На срещата бе договорено, че до 13.00 ч. на 16 януари 2013 г. мениджърският екип в дружеството ще предостави икономически анализ и вариант на Оздравителна програма за "ВМЗ" ЕАД на структурите на КНСБ и КТ "Подкрепа". В срещата участваха министър Делян Добрев и екип от МИЕТ, министър Тотю Младенов и екип от Министерство на труда и социалната политика, председателят на Съвета на директорите на завода Христо Ивановски, изпълнителният директор на "ВМЗ" ЕАД Иван Стоенчев, както и представители на синдикалните структури завода и централите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

На 16 януари 2013 г. в 20.00 ч. на представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" от ръководството на "ВМЗ" ЕАД бе дадена информация в писмен вид за фактическото състояние на дружеството и бе връчена покана, чрез която изпълнителният директор на "ВМЗ" ЕАД се опитва да стартира процедура по масови уволнения, а не вариант на Оздравителна програма, по която да се водят преговори, както бе договорено на срещата в МИЕТ.

След тежки преговори по оздравителната програма бе съобщено, че 600 души от ВМЗ ще бъдат съкратени. /

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес