Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Процедурата е предрешена": Адвокати се обявиха срещу избора на Сарафов за главен прокурор

15 октомври 2024, 14:26 часа • 529 прочитания

"Обединение на свободните адвокати" изпрати позиция до медиите, с която се обявява срещу избора на Борислав Сарафов за главен прокурор.

Адвокатите припомнят, че ВСС е с изтекъл мандат и се ползва с ниско обществено доверие. Те настояват за прекратяване на процедурата до избирането на нов състав на ВСС, както и за тълкуване на конституционните норми относно правомощията на съвета в такава ситуация.

"Процедурата е предрешена"

"Процедурата е предрешена", заявяват адвокатите, подчертавайки, че в изборите участва само един кандидат, който е заемал високи позиции в прокуратурата над 10 години. "Настоящият състав на ВСС избра и предсрочно освободи предишния главен прокурор, което засилва съмненията за нерегламентирано влияние", се казва в позицията. Още: Президентът е прав, че със Сарафов се повтаря филмът “Гешев“ с единствения кандидат: Говори адв. Велислав Величков

В позицията се посочва и необходимостта от съдебна реформа, като адвокатите заявяват: "Прокуратурата е частта от съдебната система, която се нуждае от най-задълбочена промяна".

Емил Георгиев

Организацията подчертава, че кандидатите за главен прокурор трябва да притежават високи морални и професионални качества, и отбелязва липсата на обществено доверие в настоящата процедура. „"Намираме, че действащите прокурори, заемали най-висшите длъжности в Прокуратурата, трябва да поемат отговорност за ниското доверие към правораздавателните институции и за ерозията на правовия ред в страната", завършва изявлението. Още: Зад Сарафов като главен прокурор "стои една много широка, корпулентна фигура": Говори адв. Георгиев

Организацията призовава и останалите адвокатски съвети да се присъединят към тяхната позиция и да изразят ясна подкрепа за прекратяване на изборната процедура, докато не бъде избран нов състав на ВСС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес