Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преговаряме с Германия за купуване на системи за противовъздушна отбрана

24 юли 2024, 18:06 часа • 1708 прочитания

България води преговори с Германия за закупуване на системи за противовъздушна отбрана. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. По време на заседание на комисията по отбрана, той подчерта необходимостта от бързо придобиване на способности за противовъздушна защита.

Министър Запрянов посочи, че ще има повече яснота по въпроса след приключване на разговорите и увери депутатите, че:

"Съвместната група води преговори с германското правителство. Предстои да разработим проект за инвестиционен разход, който ще бъде разгледан първо в министерството и след това ще бъде представен на вас. Ако сключим договор навреме, ще получим изгодни цени. Колкото по-рано направим това, толкова по-сигурни ще бъдем, че цената за един комплект ще остане фиксирана. Забавянето ще доведе до повишаване на цената." Още: Нова военна помощ: България изпраща боеприпаси на Украйна

Министърът обясни, че страната ни търси "ценови предложения и привилегии, които германското правителство осигурява за своите въоръжени сили."

От края на 2023 година България е част от инициативата на 13 НАТО-вски държави за закупуване на идентични ПВО системи. Инициативата, известна като "Щит на европейското небе," е под егидата на Германия и цели съвместна доставка на ПВО системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът."

По време на заседанието Запрянов каза, цитиран от БНР, че на по-късен етап депутатите ще разгледат и предложенията за договор за противотанковите ракети Javelin, необходими за новите сухопътни машини "Страйкър," както и решението за боеприпаси за тези машини, което Министерският съвет одобри в сряда.

"Разходите възлизат на около 118 млн. лева."

Комисията по отбрана подкрепи допълнителните разходи за дооборудването на двата нови патрулни кораба със системи за електронна война и борба с подводници. Разходите възлизат на около 194.331 млн. лева, разпределени по години до 2028 г. Още: Плановете на НАТО за България са осигурени с нужните способности: Добри новини за F-16

Началникът на отбраната, адмирал Емил Ефтимов, заяви, че в бъдеще двата нови кораба ще бъдат оборудвани и с дронове за разузнаване и наблюдение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес