Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празнуваме Международния ден на мавруда в цялата страна

15 октомври 2024, 10:40 часа • 380 прочитания

Октомври е месецът, в който честваме българското вино и вината от местни сортове, а календарът с винени събития е изпълнен с дегустации във винени барове и магазини, винени вечери в ресторанти вцялата страна, промоции в онлайн магазини, мастър класове.

За трета година екипът на БАВП (Българска асоциация на винените професионалисти) организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени URBAN WINE FEST в 4 големи града на страната.

Селекцията от 17 местни сорта, представени в различната стилистика на 40 вина от 40 различни винарски изби, започнаха своето дефиле от Велико Търново и Варна, очаква ги София от 18 – 21 октомври и Пловдив от 25-27 октомври.

Още: Ето какъв алкохол не вреди да се пие при диабет

За фестивалите

Снимка: Urban Wine Fest

Urban Wine Fest - Sofia 2024 ще превърне столичното Ларго в неустоим епицентър на винени преживявания на 18 и 21 октомври. Под купола на Ларгото, създаващ усещане за открито софийско небе, в което градските светлини и романтично блещукащи звезди танцуват в синхрон, друг унисон ще царува на фестивала - този между българските вина, храната на столични кулинарни майстори и музиката на Джаз формация "София" в петък и "Софийски духов оркестър" в събота.

Последният фестивал, но не по важност, ще се проведе в Пловдив, а тази година уикендът съвпада и с официалния ден, посветен на българското вино - 25 октомври. На фестивалното пространство на моста над ул. Гладстон, в центъра на града под тепетата, и тази година ще бъдат изградени фестивалните шатри на Urban Wine Fest - Plovdiv 2024, които ще приютят винените барове, кулинарни кътове и каравани, а музикалната програма ще бъде по-празнична от всякога. Квартет Гърбачев ще ни радва със своята джаз музика и двете вечери, а през останалото време DJ Manev, който подкрепя фестивала вече трета година, ще ни накара да танцуваме с чаша вино в ръка.

Символично посветена на един от емблематичните за страната ни сортове грозде - Мавруд, инициативата "Международен ден на мавруда" вече пета година успява да обедини винени специалисти, търговци и туристически бизнеси в България около каузата да направим българските сортове по-разпознаваеми, българското вино, предпочитано от местните и туристите и по-популярно извън границите на страната.

Идеолог и организатор на инициативата "Международен ден на мавруда" е Българска асоциация на винените професионалисти, която обединява експерти във всяка сфера на винения бизнес - енолози и собственици на изби, винени търговци, маркетинг специалисти, винен туризъм, експорт.

Още: Чаша вино вечер - 6 изненадващи ползи от отказа от този навик

Важна информация

Снимка: Urban Wine Fest

Фестивалите са без вход, а винените дегустация и консумация на вина и храна се заплаща на място. За по-голям комфорт и удоволствие, донесете любимата си дегустационна винена чаша или използвайте възможността да ползвате чаша срещу депозит на място.

"Международният ден на мавруда" е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Столична Община, Община Пловдив, Община Варна и Община Велико Търново. Организаторите апелират за умерена и отговорна консумация и предупреждават, че по време на събитието ще има фото и видео заснемане.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес