Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пошлост и безвкусица": Светият синод с позиция за откриването на Олимпиадата

30 юли 2024, 14:46 часа • 1104 прочитания

Няколко дни след церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж и Светият Синод на Българската православна църква излезе с позиция, която осъжда някои от по-провокативните сцени от представлението.

Оттам припомнят, че в основата на европейската цивилизация стои християнството, а земният живот на Иисус Христос и на неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

"Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция", пишат от Синода, вероятно по повод и една от сцените, която изглеждаше като пародия на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. Още: Илиян Василев: Атаките по време на Олимпийските игри се координират между Русия и терористи в Близкия изток

Тъй като тя предизвика редица критики по цял свят, режисьорът на церемонията Тома Жоли още преди дни обяви, че не "Тайната вечеря" е била вдъхновението за сцената с представители на ЛГБТ общността. Организаторите на церемонията пък се извиниха на католиците и другите християнски общности, които са се почувствали засегнати от сцената.

Според ръководството на православната ни църква обаче представените при церемонията художествени образи са напълно несъвместими с християнските нравственост и духовен живот. Те са "в разрез и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво - здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри", смятат от Синода.

"Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим", се посочва в позицията. Още: Папата прати поздрави и молитви на Олимпийските игри в Париж

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят, смятат от Светия Синод.

"Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще", пишат оттам.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес