Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Попитаха кандидат-депутатите за отношението им към животните. Вижте отговорите

18 октомври 2024, 13:40 часа • 468 прочитания

Отношението към животните е морален въпрос, чийто отговор заема все по-важно място и в политическия живот. От организацията "Невидими животни" са направили своеобразно проучване сред кандидатите за народни представители за тяхното отношение към животните в няколко аспекта. В последните дни десетки кандидати от почти всички парламентарно представени формации отговориха на въпроси за защита на животните в България. Актуалният списък по избирателни райони с кандидатите и техните отговори се намира тук, а от "Невидими животни" продължават да получават отговори от още и още кандидати.

Ето и казусите, по които кандидатите за народни представители заемат позиция:

За домашните любимци

Още: Ще навреди ли забраната на клетките за телета на индустрията?

Въпросът към кандидатите гласи: „Според Вас трябва ли да се въведат по-строги стандарти и контрол за развъждане и проследяване на домашни любимци?“

Безстопанствените кучета и котки са изключително познат и изключително болезнен проблем у нас. За съжаление, от години нерешен. Такава е ситуацията и с повечето развъдници, в които условията са ужасяващи, майката е затворена и единствено спи, яде, изхожда се и се размножава. Това е особено вярно при нерегистрираните развъдници.

Нужни са мерки за по-строг контрол, за търсене на отговорност в контролиращите органи, но и за повишаване на изискванията за условията в развъдниците, както и за проследяване, регистриране и чипиране на всички домашни любимци, за да се прекрати изхвърлянето им на улицата без последствия за стопанина.

За норките

Още: Петиция може да спре затварянето на новородени телета в клетки (СНИМКА)

Въпросът към кандидатите гласи: „Според Вас трябва ли да бъдат забранени фермите за кожи от норки, лисици и др.?“

Темата е в общественото пространство от години. Национална гражданска инициатива събра над 56 хиляди подписа за тази забрана още през 2018 г. Над 77 хиляди се подписаха в Европейска гражданска инициатива миналата година. България постави рекорд и беше на четвърто място от страните-членки на ЕС по подписи спрямо населението.

Единствената ферма за норки у нас се намира до Стара Загора. В нея близо 100 хиляди норки годишно се убиват в газови камери, за да станат на палта и модни аксесоари, а труповете им се изхвърлят. От 2022 г. има заповед на Министъра на околната среда, забраняваща вноса и развъждането на норки, но норковъдите я обжалват в съда и затова нейното изпълнение е спряно, а фермата за норки продължава да функционира до изхода от делото. Нужна е законова забрана, за да спре това безумие.

За новородените телета

Още: 70 000 подписа: България води в борбата срещу фермите за кожи в Европа

Въпросът към кандидатите гласи: „Според Вас трябва ли да бъде забранено клетъчното отглеждане на новородени телета?“

Клетките за телета са особена жестокост. При тях новороденото теле се откъсва от майката почти веднага след раждането. Затварят го в клетка, едва по-голяма от самото него, където прекарва първите месеци от живота си. Там спи, там яде, там се изхожда, там търси отчаяно начин да излезе, да тича, да подскача, да играе с другите телета, както е в природата му, но безуспешно. Изискването за клетката е тя да е дълга 1,1 пъти колкото самото теле. За ширина – трябва да е способно да се обърне.

Организации разкриха ужасяващи кадри, заснети при транспортирането на животни (СНИМКИ)

Телетата са невинни същества, които не заслужават това да бъде живота, който ги посреща. Нещо повече, няма дори икономическо оправдание за тази жестокост. Анализ на Института по аграрна икономика от април тази година сочи, че евентуалните разходи и щети от забрана на клетките биха били незначителни, а малките производители няма да са засегнати.

В рамките на последните седмици внушителен брой български граждани подписаха петицията на www.bezkletki.bg. Към момента на писане на тази статия, подписите са общо 60 хиляди.

Още: Над 56 000 български граждани се включват в петицията, част от инициативата „Европа без кожи“

Заключение

Сега решаваме как ще изглежда ситуацията за животните в следващите месеци или дори години. Сега е единственият момент, в който можем да подсигурим, че в Народното събрание тези решения ще се взимат от възможно най-много депутати, които виждат животните като съзнателни същества. Същества, които сме длъжни да защитаваме от жестокост и страдание.

Това са безстопанствените кучета и котки, изхвърлени по улиците. Това са сто хиляди норки, които стават на палта и аксесоари ежегодно, а труповете им се изхвърлят. Това са новородените телета, които страдат в самота и изолация в клетки. И не само.

Защитата на животните отдавна е в дневния ред на българското общество, но през последните години това е все по-вярно. Сега е времето тя да влезе в дневния ред и на Народното събрание, призовават от "Невидими животни".

Още: Триметрова лисица на протест в София срещу фермите за кожи (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес