Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поне 100 лв. допълнително ще платят собствениците на коли на газ

25 ноември 2013, 11:26 часа • 46381 прочитания

Най-малко 100 лева ще трябва да платят собствениците на автомобили с газови уредби у нас до март идната година. Причината е нова наредба на транспортното министерство, изготвена по европейски изисквания, която влиза в сила от първи март. В нея е регламентирано, че поставянето на газова уредба е конструктивно изменение на автомобила и то трябва да бъде проверено и лицензирано. А след това и записано в големия талон на автомобила. Там ще бъде специално упоменато, че возилото се движи на два вида гориво.

Проверката на газовата уредба и извиненията й ще бъдат сертифицирани с помощта на технотест. Това се прави от фирми, специално лизензирани за подобни проверки. В момента през тях минават всички автомобили, внесени от Япония, Китай, Русия и други държи извън Европейския съюз. Тестът в такава компания струва между 300 и 400 лева, когато касае цялостен преглед на возилото. Очаква се обаче прегледът на газовата уредба да струва около 50 лева. Още толкова собствениците на автомобили с газ ще трябва да плащат и в КАТ за промяната на данните в големия талон, предаде КРОСС.

Според експерти в момента у нас се движат над 1 милион автомобили на газ. Ако те не направят промените, отразени в наредбата, ги грози глоба от 2000 до 7000 лева. Засега обаче санкции няма да бъдат налагани, защото тече гратисен период до март 2014 г., пише "Стандарт".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес