Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Получаваме бюлетина за референдума, само ако попитаме за такава?

25 октомври 2015, 10:40 часа • 4568 прочитания

Избирателите, които ще гласуват за референдума, трябва да си поискат бюлетина, защото членовете на комисията нямат задължение да я предоставят още с влизане в секцията. Това става ясно от инструкциите на ЦИК за вота по-рано днес.

Александър Андреев от ЦИК обясни пред БНР, че когато избирателят желае да пусне гласа си и за референдума, той трябва да поиска бюлетина и тя ще му бъде предоставена.

До момента обаче в различните изборни секции в страната явно няма установен принцип дали се дава бюлетината за референдума или първо трябва гласуващият да попита за нея.

По информация на Actualno.com все пак има избирателни секции в столицата, в които членовете на комисиите питат гласоподавателите дали искат бюлетина и за референдума.

Към момента в ЦИК не е разглеждана хипотезата, при която гласоподавател, гласувал за местния вот, но не и за референдума, на по-късен етап поиска да гласува в националното допитване. Според Андреев в тази хипотеза не би трябвало да има проблем, ако избирателят се върне повторно и заяви желанието си да гласува в референдума.

"Приканваме избирателите да не чакат последния момент да гласуват, а да отидат колкото се може по-рано. Избирателят преди да влезе е хубаво да се информира от информационното табло, за да не губи време", добави Андреев.

 

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес