Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Показаха лицето на статуята от Хераклея Синтика (СНИМКИ)

12 юли 2024, 16:18 часа • 1587 прочитания

Лицето на статуята от Хераклея Синтика, която бе открита преди дни от екипа на проф. Людмил Вагалински, най-после бе показано. Снимки разкриват изящните черти на мраморната скулптура, която предстои да бъде преместена в музея в Петрич.

Показването на лицевите характеристики на изключително добре запазената статуя навежда специалистите към идеята, че това може да е владетел, който е изобразен като бог. Освен това вече се предполага, че скулптурата е по-ранна от периода, в който се датираше досега.

Още: Статуята на Хермес от Рупите влезе в световните медии (СНИМКИ)

Лицето на статуята

Ето какво пишат във Facebook страницата на научното издание "Archaeologia Bulgarica": "СТАТУЯТА ОТ ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА показа лицето си изцяло, макар и замалко - преди да я опаковат заради пренасянето в музея на Петрич. То е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна. Очаквайте подробности!".

СТАТУЯТА ОТ ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА показа лицето си изцяло, макар и замалко - преди да я опаковат заради пренасянето в музея...

Posted by Archaeologia Bulgarica on Friday 12 July 2024
Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес