Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарът във Воден, Крайново и Странджа е овладян, огънят в Гърция е на 1 км от България

22 юли 2024, 16:37 часа • 4155 прочитания

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа (Община Болярово, Област Ямбол) е овладян и локализиран. Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов пред медиите на 22 юли.

На място денонощно ще има екипи със служители на пожарна безопасност, като целта е недопускане на възпламеняване. Служители на горските стопанства и гранични полицаи също ще помагат.

Още: Млад мъж запали пожар край Пещера

Фургоните пристигат в село Воден

Междувременно тече процесът и по осигуряване на временен подслон на хората във Воден, загубили къщите си. Фургоните, пригодени за живеене, пристигат поетапно от цялата страна, като към момента се работи по заравняване на терени, съгласуване с ВиК и електроразпределителното дружество, както и обзавеждане с хладилници, телевизори, печки и други уреди.

Още: Ситуацията край село Воден се подобрява, четири хеликоптера се борят с огъня

Снимка: МВР

Пожарът в Гърция е на един километър от България

Пожарът на българо-гръцката граница, бушуващ от няколко дни, вече е на около 1 км от България, като фронтът му е около 15 км, каза Стоянов.

„Огънят се развива в силно пресечена местност, колегите от гръцка страна работят само с летателни машини“, обясни министърът.

Още: Гърция ни успокоява: Няма опасност пожарът да стигне до границата с България

След като се запозна с последното развитие на ситуацията чрез обиколка с хеликоптер на „Гранична полиция“, той информира че е направена необходимата подготовка от наша страна: „Част от силите и средствата, които се бориха със стихията в Ямболско, включително чешките хеликоптери и испанските самолети, ще бъдат предислоцирани в района на границата. Успоредно с това служители от държавните горски стопанства в Сандански и Петрич са изградили сериозни просеки, с които разчитаме да предотвратим прехвърлянето на огъня“.

Още: Главчев за пожара на Беклемето: Трябват хора с алпийска подготовка (ВИДЕО)

В 17 часа днес министър Калин Стоянов свиква в МВР сформирания щаб за изпълнение на дейностите от Националния план за защита при бедствия, съобщиха от пресцентъра от вътрешното ведомство.

Още: F-16 в България, колко пари вземаме за военната помощ за Украйна и пожарите: Говори ген. Запрянов

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес