Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подклажда ли се ксенофобия в българското общество?

13 ноември 2013, 11:52 часа • 211409 прочитания

Зачестиха случаите на насилие и агресия спрямо чужденци в България. Напрежението около бежанците и нелегалните имигранти расте и ескалира в случаи на побои, обиди и дискриминация.

След бруталното нападение срещу 20-годишната студентка Виктория Христова, която беше намушкан с нож от алжирски нелеган имигрант, чакащ за статут на бежанец, имаше протести срещу нелегалните имигранти и срещу МВР заради липсата на адекватна реакция, организирани от „Атака” и ВМРО. Последваха и няколко нападения срещу чужди граждани, както и жестокият побой срещу българския гражданин Метин.

Подклаждат ли се тези ксенофобски настроения или българският народ просто не желае да толерира чуждо присъствие? Кой има изгода от едно етническо и религиозно противопоставяне? Кой стои зад нападенията на чужденци в София? Толерантен народ ли сме? Има ли според вас умишлено нагнетяване на напрежението около нелегалните имигранти и справя ли се държавата с проблема? Какво трябва да се направи спрямо нелегалните имигранти и бежанците?

Заявете своята позиция!

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес