Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По статистика: Армията е спряла хиляди мигранти да влязат в България

02 декември 2016, 08:51 часа • 1924 прочитания

От март досега армията е задържала 3300 души, опитали да преминат през границата в България. Това стана ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, представен от генерал Константин Попов.

Армията се включи в охраната на границата с 450 души в началото на март. Военните са направили досега над 10 хил. патрула и над 2000 наблюдателни поста. Освен това войници се включиха и в охраната на бежанския лагер в Харманли.

"Видя се, че на България ѝ трябва армия от подготвени, добре екипирани и мотивирани военнослужещи", посочи началникът на отбраната и посочи като приоритет №1 пред щаба на отбраната хората във войската.

Както в. "Сега" писа, в момента недостигът на военни е около 5500 души, което прави част от поделенията небоеспособни. Трудно обаче се намират желаещи да станат професионални войници. През тази година са били организирани около 1000 конкурса, посочи ген. Попов, но не посочи колко хора са били назначени след тях. Част от конкурсите още не са свършили.

Ген. Попов отново подчерта, че най-важното, което трябва да се постигне, е ръст на основното месечно възнаграждение на военнослужещите. В бюджета за догодина обаче, който се разглежда в парламента, няма заложен такъв показател, като базата остава 380 лв. Така заплатата на войника ще остане 609 лв., което обрича армията на перманентен недостиг на хора.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес