Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: По-опасна от ненаучените исторически уроци е подменената история

08 септември 2016, 21:00 часа • 3289 прочитания

Много опасни са ненаучените уроци от историята. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на книгата на Петър Стоянов /президент 1997 - 2002 г./ "Преговор на историята".

Според Плевнелиев днес е модерно антиевропейското говорене, но по-опасна от ненаучените исторически уроци е подменената история. Още по-опасна е манипулипаната история, подменените ценности. „Живеем в страна, където историята все още е подменена. За това има много примери. Живеем все още във време на подменени ценности. Един голям президент проговори и освен това си сложи подписа под тази книга, която всички държим”, коментира Плевнелиев книгата на Петър Стоянов, посветена на 20-годишнината от избирането му за президент и изброяваща историческите факти по време на неговия мандат.

Плевнелиев подчерта, че се чувства горд, защото счита Стоянов за свой близък приятел. “Стоянов никога не сбърка в големите неща. След Виденовото правителство страната падаше стремглаво, но той я стабилизира и я постави на здрави основи”, каза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Според него Стоянов е изковал на ръба на конституцията най-важното решение - да назначи служебно правителство на Стефан Софиянски. Взимал е винаги правилните решения, същото е направил и по време на косовската криза. 20 години след като беше избран той продължава да бъде символ на мъдрост и един от малкото морални политици. Той е еднакъв и като човек и като политик и гражданите тази вечер ще му стиснат ръката и ще му пожелаят дълголетие и на добър час, каза още той.

Петър Стоянов благодари на своя вицепрезидент Тодор Кавалджиев, отдавайки значение на това, че той е имал духа и куража да застане срещу социалистическия режима и да лежи в затвора. Благодари и на хората, защото те са тези, които са имали кураж да излязат от посткомунистическия мрак.

Според Стоянов в момента има много недоволни граждани, защото обществото е натоварено със свръхочаквания и влизането ни в НАТО и влизането ни в ЕС. Объркахме ЕС със съветска Русия, като смятахме, че само дават, но те и изискват творческа мобилизация на всички хора. Връщайки се назад си мисля, че не се освободихме от тази двойнственост между Правец и Брюксел, каза още Стоянов.

Много хора присъстваха на представянето на книгата на президента Петър. Сред гостите бяха както обикновени граждани, така и много известни лица като Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, Богдана Карадочева, Румен Леонидов, Соломон и Гергана Паси, Румен Христов, Иван Гарелов и други.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес