Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова внесе искова молба в съда за царските конюшни

16 септември 2016, 13:10 часа
Реклама

Сезирах Софийски градски съд (СГС) с искане за обявяване на нищожност на трите договора, сключени от областния управител на София за продажба на трите имота в София, които съставляват терена, върху който са сградите на бившите Царските конюшни. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Павлова посочи, че три са основните мотива, с които иска обявяване на нищожност на сключените договори. Анализът на документите показва, че областният управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица.

„Считаме, че това е един вид заобикаляне на закона, тъй като имаме спорове изобщо по процедурата като такава”, обясни Павлова.

По отношение на купувача, техния анализ на всички документи показва, че той не е ясно легитимиран и не е собственик на тези имоти, които той претендира, че е съсобственик заедно с държавата, за които да се приложи тази сделка. Освен това има в съда висящи редица дела от още много други фирми, които също претендират съсобственост на имотите.

„Трето: Считаме, че е налице категорично ощетяване на финансовия, на държавния интерес, на публичния и обществения интерес при извършването на тази сделка, тъй като направеното ценообразуване и като избор на тези, които са го правили, и като избор на цени, на които тази сделка е извършена – е ощетен държавния интерес”, заяви Павлова.

Исковата молба е внесена вчера в съда.

Припомняме, че правителството вече освободи Веселин Пенев като областен управител на София-град и назначи временно за изпълняващ на неговото място Живка Такева-Първанова.

Т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София - на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес