Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова уверява: Гражданите няма да бъдат връщани за скици от октомври

08 септември 2016, 18:05 часа • 4249 прочитания

От октомври общинските служби и държавна администрация, включително нотариусите няма да имат правото да връщат гражданите за скици.

Това съобщи пред членовете на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ресорният министър Лиляна Павлова.

Павлова изтъкна, че в момента около 22% от територията на страната има кадастрално покритие. С промените в Закона за кадастъра и имотния регистър започва поетапното обединяване на двата регистъра, създаването на единния орган в лицето на Агенцията по кадастъра.

В края на този процес очакваме да имаме почти 95% кадастрално покритие, което ще промени драстично обслужването и дигитализирането на кадастралните данни в цялата страна. Това вече няма да е така”, увери Павлова, цитирана от БГНЕС.

„Всеки един гражданин или фирма, който отиде при нотариус или в община, за да получи каквато и да е административна услуга, за която се изисква скица, администраторът или нотариусите ще разпечатват сами електронната скица, която получават от агенцията. Подпечатват я със собствения си печат и тя става валиден документ. От тук нататък няма да има нужда гражданите да обикалят за скица и после да се връщат. Скицата вече ще е по-електронен път и чакането по няколко часа ще приключи октомври”, категорична бе тя.

Относно общинската пътна инфраструктура и дългосрочната визия, приета от правителството, Лиляна Павлова увери, че се полагат усилия да се реализира всичко заложено и планирано, което обаче зависело и от заложения бюджет и приходите.

Министърът обясни, че трябва да се направи преглед на състоянието на общинската пътна мрежа по отношение на това какви са пътищата, тъй като имало много сериозни разминавания по отношение на данните. След въвеждането на тол системата, Лиляна Павлова, обаче очаква двойно увеличение на приходите, което ще позволи много по-добро поддържане на пътната мрежа и отделяне на средства за строителство на нови пътища.

Във връзка с рехабилитацията на язовирите „Студена” в Перник и „Луда Яна” в Панагюрище, Павлова посочи, че нуждите във ВиК сектора са големи, но рехабилитацията на тези два язовира е много важна стъпка. Тя поясни, че след много дълги преговори със Световната банка и Министерство на финансите е постигнато съгласие за удължаване срока на договора със Световна банка за развитие на общинска инфраструктура. „Получихме удължението и благодарение на това подписахме договорите за рехабилитация. 171 млн. лв. е общата стойност на тези проекти, като 80% е финансиране от Световната банка.

От думите й стана ясно, че над 45 000 уши ще се водоснабдяват благодарение на язовир „Луда Яна”. До края на месеца трябва да започне и реалното строителство. По договор строителството е 900 дни, но Павлова увери, че строителят ще се опита до края на 2018 г. язовирът да е готов. Тя посочи, че днес е подписала и много важен договор за язовир „Студена”, който захранва над 100 000 души с питейна вода, но и промишлеността в област Перник.

Регионалният министър изтъкна, че той е строен преди 61 години и от тогава не му е правен основен ремонт. За да не се спира водоснабдяването, ремонтът ще се случва чрез водолазни екипи, без да се източва язовирът. Срокът за рехабилитацията на язовира е 24 месеца. През това време ще бъде направена и рехабилитация на пречиствателната станция за питейна вода на област Перник.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес