Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът ограничи правата на гражданите

10 юли 2012, 19:53 часа • 11593 прочитания

Българският парламент обвърза във вторник правото на българските граждани да се разпореждат с имуществото си с плащането на здравноосигурителни вноски.

На първо четене бе приета промяна в закона за здравното осигуряване, според която всеки, който иска да прехвърли собственост или да учреди вещни права върху имоти или моторни превозни средства, е длъжен да представи удостоверение от НАП, че не дължи здравноосигурителни вноски.

Срещу текста остро възрази Синята коалиция, която посочи, че той е противоконституционен и накърнява правата на българските граждани, които живеят в чужбина.

Финансовият министър Симеон Дянков, който бе в парламента, посочи, че дали текстът е противоконституционен може да каже Конституционният съд, допълва kafene.net. От финансова гледна точка това е правилна стъпка, каза министърът.

Предложенията за обръзване на  различни конституционни права на гражданите с плащането на здравноосигурителни вноски идват от кръговете в ГЕРБ около здравната министърка Десислава Атанасова. Тя настояваше на хора с неплатени вноски да не се издават лични карти, шофьорски книжки и да се отказват административни услуги.

В крайна сметка тя успя да извоюва ограничаване на рапоредителните вещни права.

Ограничителният текст засяга единствено частния бизнес и хора със свободни професии, тъй като държавните служители, армията, МВР, пенсионерите, безработните на социална помощ и децата до 18 г. се осигуряват за сметка на бюджета.

В категорията на най-силно засегнатите влизат и живеещите в чужбина български граждани.

Текстът бе приет на първо четене със 75 гласа.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес