Панов към Гешев: Как ще изразите своята благодарност за помощта на Цацаров?

6380
Панов към Гешев: Как ще изразите своята благодарност за помощта на Цацаров?
Снимка: БГНЕС

Изслушването на кандидатът за главен прокурор Иван Гешев продължава от сутринта. Дойде време и председателят на ВКС Лозан Панов да зададе своите въпроси към кандидата. Те бяха 3: За ролята на БНБ в делото КТБ; За медиите и за Сотир Цацаров.

Преди да ги разгърне, Панов поясни на Иван Гешев, че не би трябвало да приема задаването на въпроси като "лична атака или хибридна атака, а с цел - чувайки отговорите питащият да си представи кандидатът за главен прокурор".

Въпросите и техните отговори:

Иван Гешев коментира имот на жена си и хибридната според него атака срещу кандидатурата му

В рамките на шегата бих отговорил, че се надявам да има отношения с мен. Сериозно – ще отговоря, че е част от хибридните атаки. Т...

1. Каква е била ролята на регулаторните органи за надзорните функции на държавата в делото КТБ? Лозан Панов помоли Гешев да разясни думите си при обясненията за самото дело, че това е станало „с логистиката на БНБ“.

Гешев не можа да отговори по същество, защото преди това се изказа настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, който поясни: "Трябва да се запитаме не дали е редно да се отговаря на такъв въпрос, а дали е редно да се задава той". Според Цацаров не е нужно председателят на ВКС да пита подобно нещо, след като управляваният от него съд така или иначе ще гледа делото КТБ като трета инстанция. 

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев използва момента, за да обясни, че "въпросите целят да направят процедурата тежка" и "да го компрометират като кандидат". И в кратце резюмира обвиненията по делото КТБ, като предложи на Лозан Панов да прочете прессъобщението, публикувано от прокуратурата на сайта ѝ.

2. По какви критерии определяте кои медии са обективни, кои не? Въпросът беше зададен във връзка с публикациите, които "искат да очернят", както се изрази Иван Гешев.

Кандидатът за главен прокурор беше лаконичен:" По това дали пишат верни или неверни неща, а това че зад определени медии стоят определени интереси, това е ясно. Това са ми критериите. "

Въпроси и отговори за правосъдието - позициите на Иван Гешев

Не ми е позната процедура в ЕС за избор на главен прокурор като тази в България. Ще отговоря на всякакви въпроси, но ще кажа, че част о...

3. Как ще изразите своята благодарност за помощта на главния прокурор? Това беше последният въпрос на председателя на ВКС Лозан Панов.

"Този въпрос не го разбирам, започна отговора си Иван Гешев, аз не съм негова номинация. Аз съм номинация на цялата прокурорска колегия. Така че благодаря на всички от колегията, включително и на главния прокурор. Нямам намерение да му благодаря финансово, ако това намеквате. Иначе съм му благодарен, че ми гласува доверие и съм част от екипа му", каза Гешев.

След този отговор се намеси министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който води процедурата и подчерта, че Гешев не е длъжен да отговаря на всеки поставен въпрос. Особено ако сметне, че той не е свързан с темата - избор на следващ главен прокурор на България.

"Трябва да е прозрачно. Даже започва да ми харесва", отговори му Гешев.

Междувременно протестите "против" единствения кандидат за главен прокурор на Орлов мост и в негова подкрепа пред ВСС продължават. Районите са блокирани за движение в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 юни 2024 г.

Страховита градушка удари Рибново (ВИДЕО)

Прогноза за времето - 27 юни 2024 г. (четвъртък)

"Master The Failure" кани на открит урок за бизнес грешки

До 50% намаление на над 350 нехранителни продукта в Kaufland

Момчил Дойчев: Докато Путин е президент, а това значи докато е жив, война ще има (ВИДЕО)

Предлагат проф. Кирил Топалов за орден "Стара планина" - първа степен

Служебният кабинет предложи 17-годишните да шофират с придружител

Времето утре - 27 юни 2024 г.

МВнР с предупреждение: Не пътувайте в част от Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com