Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха първата банка за 3D лица

13 февруари 2012, 12:12 часа • 18180 прочитания

Лондонският природонаучен музей откри първата банка за 3D лица, за да помогне на учените да подобрят постиженията на лицево-челюстната хирургия, пише в. "Кориере дела сера".

За целта посетителите на музея са приканени да им се направи сканиране на лицето и триизмерното му копие да бъде съхранено в базата данни. То ще бъде използвано за подобряване на реконструктивната лицева хирургия, най-вече на пациенти деца.

Проектът се нарича "Аз и 3D" и е плод на сътрудничеството на музея с три големи болници - "Грейт Ормънд", "Юнивърсити колидж" и "Ийстман дентъл".

В музея е оборудвана зала, която много напомня рентгеново отделение. Там посетителите позират на девет фотокамери, които сглобяват триизмерния им образ. Той се разгражда на отделни точки, които биват трансформирани в математически формули.

Проектът ще приключи на 10 април. Учените си поставиха за цел да получат дотогава 5 хиляди изображения, но те отсега са изпълнили нормата поради големия интерес към медицинската инициатива. А разнообразният им етнически състав представлява идеална извадка, за да бъдат проследени еволюционните пътеки, по които се е оформяло човешкото лице.

Най-голяма полза от проекта ще имат децата с наследствени деформации в структурата на черепа. Лекарите ще могат да предвидят развитието на лицето въз основа на базата данни и да персонализират хирургическите намеси за постигането на по-добри резултати. БТА

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес