Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От МРРБ обещават до 5 години България да има обща кадастрална карта

24 октомври 2017, 15:39 часа • 1352 прочитания
Реклама

Пет години - толкова ще отнеме изготвянето на кадастрална карта на цялата страна. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

"Работи се усилено по преобразуването на картите на възстановената собственост и на земеразделителните планове на кадастрални карти, предстои изчистването на т.нар. явни и фактически грешки, които са най-много в линейните обекти в зоните около урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи", обясни Йовев. По думите му по този начин са направени картите на Черноморието.

Заместник-министърът участва във Форум "Property, идеи & инвестиции" в столицата. На събитието Валентин Йовев призова представителите на местната власт за по-голяма инициативност по отношение електронния достъп до услуги за гражданите, давайки за пример електронната и общодостъпна вече кадастрална карта, предоставяна от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той съобщи още, че вече има разговори с почти всички общини в страната за откриване на офиси за обслужване на граждани с кадастрална информация, за улеснение на населението и бизнеса.

По време на форума заместник-регионалният министър потвърди активната подкрепа, която МРРБ оказва на общините, осигурявайки финансов ресурс за изработването на общи устройствени планове. "Само за тази година, от месец май до октомври, са извършени и са в процес на извършване финансови трансфери към общините в размер на 1 036 345 лв.", обясни Йовев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес