Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха АЕЦ "Козлодуй" да плати за дело-шамар срещу своя служителка

06 февруари 2024, 07:20 часа •
Реклама

АЕЦ "Козлодуй" е осъдена да плати 25 000 лв. разноски по делото-шамар, което беше завела срещу служителката си Наталия Станчева. Това се вижда от определението на Окръжния съд във Враца от 19 януари, с което абсурдният процес е прекратен, съобщи в. "Сега".

След като около делото-шамар се вдигна шум, държавната компания се отказа от иска за 500 000 лв. срещу Станчева и майка ѝ, с който претендираше неимуществени вреди заради заявленията за достъп до обществена информация, подавани от двете жени. За да стартира делото, АЕЦ вече беше платила 20 000 лв. държавни такси.

ОЩЕ: АЕЦ "Козлодуй" спря делото-шамар срещу медицинска сестра

С оттеглянето на иска АЕЦ ще трябва да покрие разноските за адвокат на Станчева. А те са такива заради размера на търсеното от компанията обезщетение. Станчева е платила на адвоката си още при подписването на договора за правна защита и съдействие. Затова и с прекратяването на делото, съдът определя АЕЦ да платят на Станчева 25 000 лв. Това на практика ще покрие разходите ѝ по делото-шамар, за която тя разказа, че е финансирала със заеми. 

И Станчева е осъдена

Междувременно Станчева е осъдена да плати 1000 лв. на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). Това са разноските на центъра за адвокат, направени по дело за достъп до обществена информация, водено от медицинската сестра.

Решението от 21 януари 2024 г. е на Административния съд в Кюстендил. Той приема, че НЦРРЗ правилно е отказал на Станчева да получи предписание и протокол за извършена проверка на АЕЦ "Козлодуй" от юни 2022 г. Съдия Иван Демиревски обяснява, че контролната дейност не била обществена информация. Цитира се и отказът на АЕЦ НЦРРЗ да предостави информацията на Станчева, защото тя злоупотребявала с правата си. "Подателят на сигнал за нарушение на задължителни хигиенни мерки не е страна в административното производство и не може да получава документи от административната преписка. Протоколът от извършена проверка не подлежи на съобщаване, връчване или предоставяне на копие на трето лице, чиито права и интереси не се засягат с него", казва съдът.

ОЩЕ: Жертвата на оттегленото от АЕЦ дело шамар: Новият директор не е невинен

Любопитна подробност е, че по сходен казус - дело за достъп до констативен протокол на РЗИ-Враца от проверка в АЕЦ за извършващо дейност лечебно заведение, само че друг съдия - Игнат Колчев от Административния в Смолян, е наредил, че информацията е обществена.

Делото

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД заведе гражданско дело с иск за обезщетение на стойност 500 000 лева срещу две физически лица за искана от тях информация от ред институции и подадени сигнали срещу централата.

"АЕЦ "Козлодуй" заведе срещу мен и моя близка безпрецедентно дело с иск за 500 000 лева, които трябва да платим солидарно. То е за за уронване на престижа на дружеството. Делото е заведено в Окръжен съд – Враца, и наистина е прецедент, защото се позовават основно на подадените от мен много на брой заявления за достъп до обществена информация, което обаче не означава, че аз уронвам нечий престиж. Задаването на въпроси не е уронване на престиж. И за това, че съм съобщила впоследствие, че контролните органи са констатирали нарушение", обясни Наталия Станчева. ОЩЕ: АЕЦ "Козлодуй" иска обезщетение от 500 000 лв. заради неудобни за централата въпроси и сигнали 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес