Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Организаторите на "Пилон Рожен" имат един ден, за да уредят правата за музиката на събитието

12 юли 2023, 13:47 часа
Реклама

Откриването на "Пилон Рожен" е поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм, но е напът да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това се казва в официално съобщение до медиите, изпратено от МУЗИКАУТОР днес (12.07). В съобщението се казва още, че от организацията многократно са уведомявали Фондация "Наследство в бъдещето" (които стоят зад инициативата за издигането на "Пилон Рожен"), но са получавали отказ за уреждане на авторските права за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието.

Според МУЗИКАУТОР така има опасност за пореден път в България да се проведе събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика.

Actualno.com се свърза с организаторите на инициативата за издигането на "Пилон Рожен". От тях получихме уверение, че авторските права за музиката, която ще бъде част от събитието на 13 юли, ще бъдат уредени и договорът между Фондация "Наследство в бъдещето" и МУЗИКАУТОР ще бъде изряден. Срокът, в който това може да се случи, е преди датата на провеждането на събитието.

"30 години, откакто действа Законът за авторското право и сродните му права, не стигнаха да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите", коментира в изявлението Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР. Той посочва още, че повторното включване на България в черния "Списък 301" на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години. Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, чуждите инвеститори също заобикалят държавите, в които не намират сигурност, за да развиват бизнеса си.

Според МУЗИКАУТОР зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е необходимото условие за стабилност на средата и ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество. Разбирането от страна на всички организатори на събития в България за задълженията им да уреждат авторските права за музикалните произведения е съществено за отключването на потенциала на културната сфера в страната.

Малко по-късно през днешния ден от Фондация "Наследство в бъдещето" изпратиха официално писмо до медиите, в което посочват конкретните причини за забавянето на уреждането на авторските права за събитието - "заради промени, касаещи цялостната програма и музикалните изпълнения включени в нея". В писмото се посочва и какви музикални произведения и кои музиканти ще се изявят на 13 юли: това ще са фоклорните ансамбли "Родопа" и "Тракия", ще бъдат чути емблематични песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор "Ваня Монева". Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 ч. ще представи Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. След издигането на флага ще бъде изпълнена песента "Моя страна, моя България" от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес