Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН ни даде за пример за антихуманно отношение към имигрантите

14 юни 2016, 16:48 часа • 1684 прочитания

Гражданският арест на трима бежанци, който беше извършен близо до границата ни с Турция от криминално проявения Петър Низамов-Перата, стана пример за антихуманно отношение в изявление на Върховния комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад Ал Хюсеин. Припомняме, че Перата и неговите съучастници се прочуха с видеото, в което бяха повалили с вързани ръце трима мигранти и им казваха на развален език да се връщат в Турция (Turkey! Go back).

Ал Хюсеин осъди „широко разпространената антиимигратска риторика”, която „насърчава климата на разделение, ксенофобия” и дори на упражняващи насилие граничари доброволци, както е в България. Той съобщи, че е изпратил свои колеги да проучат обстановката на място в централното Средиземноморие и на Балканите. „Те са станали свидетели на нарастващ брой задържани мигранти, включително и в горещите точки, създадени в Гърция и Италия”, изтъкна Ал Хюсеин на откриването на втората годишна сесия на Съвета по правата на човека на ООН, съобщава "Дейли Сабах".

От миналата година насам през Гърция в Европа са дошли над 1 млн. мигранти, 38% от които деца, сочат официалните данни на ООН.

„Дори деца, които не са придружавани от възрастни, са оставяни в затворнически килии или в лагери, заградени с бодлива тел. Задържането по този начин никога не е в най-добър интерес на детето – трябва да има алтернативи“, подчерта Ал Хюсеин в реч пред Съвета по правата на човека на ООН в Женева. Според него в Европа трябва да има система, която да управлява миграционния процес и да дава „честна оценка“ по бежански случаи, за да се избегнат настроения на истерия.

Освен България, негативен пример беше даден и с Германия, при това съвсем пресен. В неделя, 12 юни, в Западна Германия мъж рани след стрелба с пушка 5-годишно дете, гражданин на Македония и 18-годишен сириец. Стрелецът обаче не бил задържан, въпреки че в апартамента му е намерено оръжие.

През 2015 година в Германия са отчетени 923 случая на насилие срещу имигранти, докато през 2014 година случаите са 175.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес