Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оли Рен иска още по-строги ограничения на разходите

31 май 2012, 13:20 часа • 4883 прочитания

Европейските лидери трябва да предприемат мерки за още повече ограничения на разходите, ако еврозоната иска да избегне "разпадане" и "депресия", заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, предаде БГНЕС.

На фона на непосредствената финансова опасност за Испания и спекулациите за възможно излизане на Гърция от еврозоната Рен заяви, че бюджетната консолидация, реформите и някои държавни инвестиции са от ключово значение.

"Честно казано, трябва да направим това, ако искаме да избегнем разпадане на еврозоната и ако искаме тя да оцелее", заяви Рен. Той допълни, че "изпадане в несъстоятелност или разпадане" вероятно ще причинят много по-големи неприятности на европейските граждани от допълнителните непопулярни мерки за ограничаване на разходите и реформи, тъй като това ще доведе до "ужасна депресия в Европа и в света".

Според Рен решението остава на първо място в "продължаването на курса за фискална консолидация, второ, предприемането на структурни реформи и, трето, стимулирането както на държавните, така и на частните инвестиции, за да се осигури гориво на двигателя на растежа".

В този критичен кръстопът за еврозоната Рен омаловажи ролята на еврооблигациите или на споделянето на суверенния дълг. "Няма да можем да преодолеем проблемите ни, като се съсредоточим само върху съвместното емитиране на евродългове". Той заяви, че се изисква много по-усъвършенствана защитна стена само няколко седмици преди влизането в сила на Европейския механизъм за стабилност на стойност 800 милиарда евро.

Редактор: Ая Косарова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес