Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олена Коцева: Ще арестува ли България Путин, ако той дойде на посещение? (ВИДЕО)

09 септември 2024, 17:35 часа • 827 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: За Украйна“ Росица Генчовска разговаря с един от създателите и дългогодишен ръководител на СУОБ "Мати Украйна“ Олена Коцева. Тя е родена в Киев. От 1979 г. живее в България.

„Руснаците наистина стрелят целево по цивилната инфраструктура, по енергоносителите, по електростанциите, стрелят по болници, по детските градини за да повдигнат, може би вътрешен Майдан, вътрешно въстание в Украйна и да разединят украинците, както в една много известна поговорка: „Разделяй и владей“. Само че хората когато излизат от бомбоубежищата включват телефоните си и превеждат пари в помощ на украинската армия, защото тя ги защитава.“, казва Олена Коцева. Според нея Украйна би трябвало не само да получава съболезнования от западните партньори за невинните цивилни жертви. За да защити своето население Украйна трябва да получи разрешение да стреля по военни обекти, намиращи се на руска територия, защото всички излитащи самолети, всички ракети се изстрелват от там. „Когато ти даваш оръжия, това касае силните в света – САЩ, Великобритания, Франция, Германия - оръжия, които са предадени на Украйна, те трябва да имат възможност да ги използват по предназначение, т.е. да стрелят срещу военни обекти в русия. Единствено това ще накара русия може би да се замисли.“ Още: Красен Николов: Образованието по медийната грамотност трябва да започва от училище (ВИДЕО)

Въпреки призивите от страна на Украйна и редица западни държави към властите в Монголия, страна, която е член на Международния наказателен съд, да изпълнят ангажимента си и да задържат руския президент по време на визитата му в страната, заповедта за арест не беше изпълнена. „За съжаление Монголия е много заинтересувана от търговските взаимоотношения с русия. [..] Какво ще направи например Унгария, какво ще направи Сърбия, какво ще направи България, ако Путин реши да дойде тук? Дали ще бъде арестуван? Много се съмнявам, защото според мен българската полиция е способна само да пази Опълченска (бул. Опълченска в София, б.р.) от хората да не протестират срещу отсичането на дърветата или да палят руските знамена. Много са добри и горди, когато арестуват 26-годишно момиче, слагат ръцете зад гърба ѝ, слагат белезници, защото тя е подпалила руско знаме. Това е знамето на държавата, която е обявила България за неприятелска страна! Дори и по този повод България не отреагира по никакъв начин.“

„Много е обидно, че българската държава не успя, или не поиска, или може би не знаеше как да използва потенциала на украинците, които бяха дошли през 2022 г. в България. Имаше много медицински сестри, имаше операционни сестри, за които има огромен глад в България за всяка болница. Имаше уникални лекари, които можеха да работят. Аз дори в Министерски съвет предлагах да направят няколко кабинета в многопрофилните болници, където тези украински лекари да обслужват само украински бежанци под контрола на български лекар.“, разказва Олена Коцева. По този начин българската здравна система щеше да се възползва от украински специалисти, да им бъде осигурено препитание и да се елиминира проблемът с езиковата бариера, но за съжаление това не се случи. Още: Момчил Дойчев: Докато Путин е президент, а това значи докато е жив, война ще има (ВИДЕО)

Целият разговор на Росица Генчовска с Олена Коцева можете да гледате във видеото. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес