Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Криминални лица не са участвали в протестите на полицаи и пожарникари

08 март 2022, 12:07 часа • 1280 прочитания

На протестите на полицаи, надзиратели, охранители и пожарникари, провели се на 19 и 20 февруари тази година, не са задържани участници в демонстрациите, както и не са участвали криминални лица. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос от народния представител Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

По думите му при негова проверка в Столичната дирекция на вътрешните работи и районните управления в София се е установило, че по време на протестите не е имало информация за присъстващи лица с криминално минало. 

Поводът за въпроса вероятно е изнесената на 16 февруари информация от говорителя на правителството Лена Бориславова, която заяви, че ще има криминално проявени лица, които са материално стимулирани да участват в протеста на МВР. Тогава тя се позова на данни именно от силовия вицепремиер Рашков, според когото е протичала организация в цялата страна за внедряване на криминални елементи, които не са част от бранша на МВР, а за участието им в протеста плащал поне един от списъка с 19 имена, който премиерът Кирил Петков предаде на главния прокурор Иван Гешев.

Няколко часа след изявлението на Бориславова обаче още същия ден Рашков опроверга тези данни и заяви:

"Станала е грешка. Очакват се провокации на протестите, които се подготвят идната сряда (протеста на партия "Възраждане", бел.ред.), а не на тези в неделя", като допълни, че не са имали никакви опасения, че протестът на полицаи и пожарникари ще наруши обществения ред.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес