Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромно шествие в подкрепа на Украйна в София (ВИДЕО и СНИМКИ)

28 април 2022, 19:12 часа • 9197 прочитания

Шествие в подкрепа на Украйна се провежда в София. Демонстрантите настояват за изпращане на военна помощ за Киев. В подкрепа на Украйна се събраха множество българи и чуждестранни граждани, и развявайки знамена, и плакати се отправиха на шествие, което ще завърши на Орлов мост.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Мирният протест издигна множество български и украински знамена, както и плакати, на които пише: „Радев – оставка! Нинова – оставка! Борисов – затвор!“, „Митрофанова, вън“, „Пълно ембарго на кървавия руски газ“. Има и надписи, които носят украински граждани: „Херсонце“, „Save military from Azovstal”.

 

Организаторите на шествието заявяват, че в последните над 58 война, българското правителство така и не успя да излезе с ясно и цивилизовано решение относно войната в Украйна. С този марш те приканват да се изпрати военна помощ на Украйна и правителството да заеме достойна позиция в отношението към тази ужасна война.

 

"Военната помощ помага, тя ще защити Украйна, ще защитава и нашата държава", заяви на изпровизираната трибуна в центъра на София Генадий Гудков. Той призова за затваряне на въздушното пространство на Украйна. 

 

"60 дни след началото българското правителство даде заявка, че е на правилната страна. Вчерашната заявка на Кирил Петков и Асен Василев беше правилната посока, но България трябва да извърви още много стъпки, България все още няма ясна позиция, все още имаме срано стърчащи паметници, които нашите политици не намират сили да премахнат. В България се води хибридна война и руското влияние все още е много силно. Путин се опита с доставките на газ да пробие Европа, но топлата вода не струва нищо пред кръвта на хората, няма са сменим кръвта на украинците с топла вода", казаха още протестиращите.

 

"Вие сте тези, които изнасяха свободата на гърба си. Мислех, че няма нужда вече от този площад, но явно ще има", каза от своя страна Арман Бабикян.

 

Протестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев, като призоваха трите управляващи партии, които се обявиха в подкрепа на Украйна, да поискат импийчмънт.

По-късно шествието в подкрепа за Украйна тръгна към Орлов мост, начело с разпънато голямо украинско знаме. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес