Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама води пред Ромни в колебаещите се щати

05 ноември 2012, 06:52 часа
Реклама

Кандидатът за президент на САЩ на Демократическата партия Барак Обама има преднина пред кандидата на републиканците Мит Ромни в ключовите за изхода от предстоящия вот щати. Това показват резултатите от предсрочното гласуване, предаде БЛИЦ.

Според резултатите Барак Обама води в Охайо и Колорадо. Също така, във Флорида действащият президент има значителна преднина пред своя опонент.

Изходът от изборите на 6 ноември ще бъде решен, на практика, от така наречените 8 “колебаещи се” щата – техните жители гласуват доверие ту на демократите, ту на републиканците. Това са Колорадо, Флорида, Айова, Мичиган, Невада, Ню Хемпшир, Охайо и Вирджиния. При това най-важни за Мит Ромни щати са Охайо и Флорида, без тяхната подкрепа нито един републиканец до момента не е сядал в президентското кресло.

В Охайо са гласували 28% от избирателите, Обама води, спечелвайки 63% от гласовете срещу 35% за Ромни. Действащият държавен глава изпреварва републиканеца във Флорида със 7% - за него са готови да гласуват 44% от избирателите, сочат резултатите на социологическите проучвания.

Обама успя да се откъсне от опонента си благодарение на урагана “Санди”. Тогава президентът прекъсна кампанията си, запретна ръкави и започна да възстановява страната. Като резултат бе Обама бе изненадващо подкрепен от кмета на Ню Йорк и бивш републиканец Майкъл Блумбърг.

За да спечели втори мандат в Белия дом, демократът Барак Обама се нуждае от гласовете на още 27 електори от избирателната колегия, а опонентът му, републиканецът Мит Ромни между 64 и 89 от тях. Такава прогноза направи вестник “Вашингтон пост”, позовавайки се на последните социологически проучвания, собствени анализи и мнения, получени в интервюта с политически стратези на Демократическата и Републиканската партия.

Според изданието, Обама разполага с гласовете на 186 електори на избирателната колегия, а Ромни със 170. При това изглежда на Обама симпатизират още 57 гласа, а на Ромни 36. „Неподелени”, според тази статистика, остават 89 гласа. Според резултатите от социологическо изследване, проведено от “Вашингтон пост” и телевизия Ей Би Си, независимо от спечеления брой членове на избирателните колегии Обама и Ромни в момента се радват на подкрепата на 48% от гражданите. Същите данни оповести и вестник „Политико”, провел аналитично допитване заедно с университета „Джордж Вашингтон”.

Заедно с това, проучването на “Вашингтон пост” и Ей Би Си показа, че Ромни е успял да обърне негативните оценки на американците за себе си. Сега подкрепата за Ромни е 53% спрямо 54% за Обама. Трябва да се отбележи, че най-важната преднина на Обама пред Ромни (6%) е отчетена по въпроса за това, кой от кандидатите най-добре разбира икономическите проблеми на редовите граждани.

Редактор: Десислава Ушатова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес