Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама се върна в играта

17 октомври 2012, 13:08 часа
Реклама

Президентът Барак Обама успя да се върне в надпреварата за Белия дом с агресивно представяне на втория предизборен дебат срещу Мит Ромни. Предизборната кампания в САЩ се насочва към последния етап, в който нещо може да бъде променено.

Остава само още един дебат и президентът се представи значително по-добре в сравнение с първия диспут в Денвър, Колорадо. Само три седмици остават преди изборите на 6 ноември и сега е времето да се вземе инициативата.

„Смятам, че президентът имаше много по-добра нощ, отколкото в Денвър. Резултатът беше почти равен, но все пак, Обама имаше малко преимущество”, казва Джон Питни, професор по политически науки в колежа „Клеърмонт Маккена”.

Почти всички анализатори заявиха, че Ромни помете пода с унилия и нефокусиран президент преди две седмици и американците се съгласиха с тях. Изглеждаше, че републиканският претендент е на път да се провали след спорните си изказвания за това, че 47% от избирателите са зависими от правителството използвачи, но подкрепата за него се увеличи след първия дебат.

Но Обама знаеше, че трябва да подобри представянето си, ако иска да спечели втори мандат, и натисна здраво по време на 90-минутния дебат, като атакува Ромни за плана му за икономическо възстановяване и агресивно реагира на критиките за действията си след атаката в Либия през миналия месец.

„Духът на демократите бе повдигнат и републиканците също ще намерят за какво да празнуват, но Обама се нуждаеше от това много повече. Ще видим дали това изобщо ще се отрази на изборите”, посочва Питни.

Няколко проучвания на общественото мнение в ключови щати сочат, че Ромни през последните седмици е успял да намали разликата. Някои изследвания дори му дават преднина пред Обама.Но анкетите след втория дебат сочат, че президентът е имал предимство.

Карлин Боуман от консервативния институт „Американ ентърпрайз” казва, че не е имало явен победител, но „Обама се е върнал в играта”.

По време на дебата бяха обсъждани различни теми – от икономика до данъци и от енергетика до Китай, но въпросът за жените бе по-широко дискутиран в сравнение с първия телевизионен дуел. Подкрепата на жените е сред опорите на Обама, но тя намаля след първия предизборен дебат.

Дженифър Лоулес, ръководител на Института за жените и политиката в Американския университет, посочва, че Обама най-вероятно отново ще спечели жените на своя страна след дебата, по време на който им предложи „същата честна сделка, като на мъжете”.

„Не бих се изненадала след видяното тази вечер да станем свидетели на значително полово разделение”, отбелязва Лоулес.

Спорът за Либия, където посланик Крис Стивънс и още трима американци бяха убити при нападение срещу консулството на САЩ в Бенгази през миналия месец, даде на Обама възможност да отговори на критиките на Ромни за начина, по който Белият дом е реагирал на атаката.

Питни отбелязва, че отговорът на Обама е бил изпълнен със страст и президентски характер.

„Проблемът за президента е, че той имаше добър момент с Либия, но Либия не е добра тема за президента”, казва анализаторът, имайки предвид противоречивите данни за атаката, дадени от американски чиновници в дните след нейното извършване.

Линда Фолър, професор по управление в колежа Дартмут, смята, че не е имало явен победител или губещ на дебата в Ню Йорк.

„И двамата направиха това, което трябваше. Това беше много оспорвана надпревара и ще продължи да бъде такава. Смятам, че републиканците ще бъдат разочаровани, че Ромни не успя да излезе напред, а демократите ще бъдат успокоени, че президентът вече влага всичките си сили”, посочва Фолър.

Професорът по политически науки от университета в Айова Щефен Шмид казва, че двамата кандидати наистина са се сблъскали по въпроса за енергетиката и данъчната политика. Според него също няма явен победител.

„Не смятам, че някой от тях е успял да привлече гласовете на независимите избиратели, които все още не са решили кого да подкрепят”, отбелязва Шмид. Според него е нужен още един дебат, за да се изясни ситуацията.

Обама и Ромни ще се изправят един срещу друг в трети и последен дебат на 22 октомври – 15 дни преди изборите.

АФП

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес