Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама осъди отричането на геноцида в Сребреница

11 юли 2012, 13:50 часа • 4803 прочитания

Американският президент Барак Обама осъди опитите за "отричане на неоспоримия факт", че в Сребреница (Източна Босна) е извършен геноцид през юли 1995 г. Той направи това в декларация, разпространена днес по повод 17-та годишнина от клането, предаде БГНЕС.

"САЩ се противопоставят на опитите за изкривяване на мащаба на престъплението, за оправдаване, за хвърляне на вината върху жертвите и за отричане на неоспоримия факт, че престъплението е геноцид", заяви Обама в декларацията, разпространена от американското посолство в Сараево.

Американският президент изрази задоволство от факта, че "отговорните за престъплението, включително Ратко Младич и Радован Караджич, най-сетне отговарят за действията си пред Трибунала в Хага".

В началото на юни новият сръбски президент, националистът Томислав Николич, отрече геноцида в Сребреница. Изявлението му беше осъдено от ЕС, САЩ и редица страни от Балканите. В своето послание Обама отдава почит и на "8000-те мъже и момчета, убити жестоко в Сребреница".

По повод 17-та годишнина от клането 520 жертви, които бяха открити и идентифицирани от предишната годишнина, ще бъдат погребани. "В момент, когато нови невинни жертви ще бъдат погребани на 11 юли, САЩ са до народа на Босна", допълва Обама.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес