Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НПО предупреждава, че "Радецки" може да спре да плава завинаги

20 май 2019, 11:34 часа • 5629 прочитания

Има ли опасност корабът "Радецки" да спре да плава? Този въпрос е на дневен ред след предупреждение на сдеружение "Словеса".

Според информацията на сдружението, разрешителното за плаване на "Радецки" е изтекло през април тази година и не би трябвало той да има вече право да извършва кратки пътувания при подходящи метеорологични условия в акваторията на Козлодуйското пристанище. Необходими са 220 000 лева за задължителния технически преглед (така нареченото доково освидетелстване) и за неотложния ремонт на кораба, добавят от НПО-то.

Неправителствената организация счита, че Министерството на културата е длъжно да вземе мерки, тъй като отговаря за кораба от 2004 година.

Ангажиментът да финансира ремонта и да спаси тази наша национална светиня е преди всичко на Министерство на културата – от 2004 г. Музеят "Параход "Радецки" е филиал на Националния исторически музей (НИМ), посочват от Сдружение "Словеса". Нещо повече - от 1982 г. корабът "Радецки" е и със статут на национален музей, допълват от гражданското сдружение.

"Радецки" е построен през 1851 година в корабостроителницата "Обуда" в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. Оригиналният "Радецки" е нарязан на скрап през 1924 година, а за съжаление България по различни причини е пропуснала историческия шанс да се сдобие с него. През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в Козлодуй в специално изградено за него място.

"Радецки" е и единственият пътуващ параход - музей на Балканския полуостров и в България. На бордаму могат да се качват до 100 пасажери, като те имат възможност да разгледат и музейната експозиция, в която са ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от войводата Христо Ботев от борда на парахода и интересни експонати от епохата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес