Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият главен прокурор вече е определен: "Правосъдие за всеки" атакува избора и готви протести

13 септември 2024, 12:50 часа • 1576 прочитания

Все повече изглежда, че има опити за подчиняването на определена личност, тоест на еднолично управление в съдебната власт. Първият акт за това е възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор. Ние мислим, че вече е определен човекът, който ще стане главен прокурор. Това заяви адвокат Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“.

ОЩЕ: Въпреки изтеклия мандат: ВСС ще избира нов главен прокурор

"Ще има театър с две, три кандидатури, за да бъде избрана вече определената кандидатура за нов главен прокурор“, отбеляза Величков.

От инициативата питат и "има ли политическа воля да се спре опитът за овладяване на съдебната система и използването ѝ за частни цели?".

"Правосъдие за всеки" ще сезира президента Румен Радев и Народното събрание за грубата политическа поръчка за възстановената процедура по избор на нов главен прокурор.

В против случай ще сезират Европейската комисия и Венецианската комисия и ще призоват за граждански протест независимо кои са кандидатите за главен прокурор.

ОЩЕ: Кой е най-вероятният кандидат за нов главен прокурор?: Говори Атанаска Дишева

Защо процедурата трябва да бъде спряна?

„Припомням, че точно този ВСС избра и Георги Чолаков за председател на ВАС, избра и Иван Гешев за главен прокурор и на два пъти отказа да го освободи по предложение на двама поредни правосъдни министри – проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, а след това в рамките само на две седмици реши да го освободи поради уронване на престижа и в рамките на 24 часа назначи Борислав Сарафов. Тази политическа поръчка дойде от същата тази партия – ДПС, която се разлива от конфликти и влияе върху държавността“, категоричен е Величков и допълни, че ВСС е две години извън мандата си и няма право и легитимност да избира главен прокурор, който ще работи със следващия състав на ВСС.

По думите му в този ВСС има липса на интегритет и липса на необходимите морални качества.

„Членове на ВСС също урониха престижа на институцията“, каза още Величков и подчерта, че изборът за нов главен прокурор е предопределен.

ОЩЕ: ВСС търси вратичка да стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. Анализ на конституционалист и адвокат

Според Величков политическата намеса се осъществява от Делян Пеевски. Той обърна внимание, че процедурата за избор на главен прокурор бе възобновена, но не и тази за избор на председател на ВАС. По думите му има тежък конфликт между председателя на ВАС Георги Чолаков и Пеевски.

„Сега много ясно ще си проличи, и то точно по време на предизборната кампания, кой вдига гръмки лозунги, кой прави опит да превземе съдебната власт и кой наистина се интересува. Ако в НС не могат да се съберат 48 подписа, означава, че тези политически сили, които не го подкрепят обслужват Делян Славчев Пеевски. Ако президентът не отправи питане до КС, ще означава същото“, смята Величков.

Припомняме, че Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да възобнови процедурата за избор на главен прокурор, по предложение на Прокурорската колегия. Преди дни колегията гласува график, според който на 16 януари трябва да бъде проведен изборът.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес