Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

20 май 2024, 14:01 часа • 1241 прочитания

"Говорим си за младите хора, че са нашето бъдеще, но там е въпросът - как инвестираме в това бъдеще? Не става въпрос да ги обгрижваме, а става въпрос младите хора да имат среда, където да бъдат включени в процеса на вземане на решения, що се касае на местно и национално ниво."

Това коментира председателят на Националния младежки форум (НМФ) и политолог Атанас Радев в контекста на проведената среща на младежкия съвет на България с президента Румен Радев. По време на двустранните разговори бяха повдигнати темите за младежката политика и активния диалог между гражданите и институциите.

"Срещата с държавния глава беше много важна за нас, тъй като за първи път ние срещнахме подкрепа по отношение на позицията ни, която от две години отстояваме по отношение на обособяването на самостоятелна институция, която да се занимава с младежката политика. Дали отделно министерство или държавна агенция, която да се занимава с това, е вече плод на политическа воля. Трябва да се повдигне като цяло къде е мястото на ресор "Младеж", тъй като в институцията, в която се намира в момента (бел.ред. в Министерството на младежта и спорта), нещата стоят много различно и административният капацитет дори е нисък", каза още Радев.

Още: Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

По негови думи е необходимо държавата и политическите лидери да обръщат внимание на младите хора в България, тъй като от тях зависи бъдещето на страната.

"Младежките политики много рядко, да не кажем почти никак, не се срещат в предизборните програми на политическите партии, но именно тук е ролята на нашата организация. Националният младежки форум събира 30 младежки организации от цялата страна и в тази своя роля ги консолидира в тяхната активност по време на подобни събития през годината, свързани с младежкото гражданско участие", отбеляза Христо Радославов от Националния младежки форум пред Bulgaria ON AIR.

Снимка: Президентство на Република България

Иначе на въпросната среща от 13 май държавният глава отбеляза липсата на административен и финансов ресурс по повод младежката сфера и разреза между увеличението на дисбаланса в бюджета на Министерство на младежта и спорта между разходите за сектор "Спорт" и разходите за сектор "Младеж". Президентът отчете опасенията си, по повод на липсата на дългосрочен план и визия за политиките за младежта, което води и до сериозен проблем при злоупотребите сред младите хора.

Още: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

По време на дискусията бе засегната и темата за доброволчеството, като Румен Радев заяви, че младите хора все повече започват да се връщат към традициите и да отчитат нуждата от това да са активна част от обществото, като пример за това е все по честото доброволчество, което се разглежда като ценност сред младия човек.

Президентът заяви, че важна тема за дискусия сред младите хора следва да бъдат доброволчество, гражданско участие, отбрана и сигурност.

"Институциите трябва да са в активен диалог с гражданите, които от своя страна да участват в процеса на вземане на решения, в управлението и в контрола", каза тогава държавният глава.

По време на срещата се обсъди и важността от работата на терен и на местно ниво. "Правилното разбиране на младежка политика не е само проблем сред обществото, но и сред институциите. Важно е да се очертае ясна рамка на младежката политика, а през последните години социологията за младежта е изгубена", отбеляза съветникът на президента Крум Зарков. Чрез Българската академия на науките и Софийски университет може да се подпомогне обяснението за това какво е младежката политика и каква е нейната рамка.

Още: Образователният министър постави фокус върху доброволчеството пред Националния младежки форум

Президентската институция показа ясно своето желание за сътрудничество с Национален младежки форум, в качеството му на Национален младежки съвет на Република България.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес