Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова мода - да се похвалиш в Туитър и Фейсбук след вота

06 ноември 2012, 21:59 часа
Реклама

Американците добавиха нов елемент от ритуала си на гласуване - съобщение в Туитър и Фейсбук, че са гласували, едва излезли от избирателната секция, предаде БГНЕС.

Една четвърт от тях вече са обявили за кого ще гласуват в социалните мрежи, показва изследване на центъра Пю. Излизайки от избирателната си секция, десетки хиляди американци публикуваха в социалните мрежи снимки с малък надпис "Аз гласувах". Избирателите носят значки на ревера си със същия надпис в деня на изборите от десетина години насам.

Към обяд изразът "Аз гласувах" се е споменавал в 195 000 туита в последните 24 часа, сочат данните на апликацията topsy.com. На приложението за споделяне на снимки Instagram над 33 000 фотоса с ключовите думи "Аз гласувах" бяха обменени до обяд.

Певецът Лени Кравиц публикува в Туитър своя снимка с малък надпис "Аз гласувах днес". "Аз гласувах, направете го и вие", призовава той своите 3,9 милиона последователи. "Току-що гласувах и дядо ми ще е много горд с мен!", гласеше анонимен туит със снимка с надпис "Аз гласувах".

Други публикуваха снимки на бюлетините си, като @Stwo, избирател на Барак Обама, на чиято нюйоркска бюлетина са изписани имената на кандидатите на английски и китайски.

Във Фейсбук над два милиона потребители са натиснали малкия зелен бутон "Аз гласувах", който вчера се появи на профилите на потребителите на социалната мрежа в САЩ. Два пъти повече жени, отколкото мъже са натиснали бутона. Според изследване на центъра Пю 22% от анкетираните заявили, че са казали в социалните мрежи за кого ще гласуват. Изследването се основава на национална допитване, проведено в САЩ по телефона в първата седмица на ноември сред 1011 възрастни.

Според него 25% от симпатизантите на Барак Обама са обявили за кого ще гласуват във Фейсбук, Туитър или други социални мрежи спрямо 20% от привържениците на кандидата на републиканците Мит Ромни. Около 30% от вписаните в избирателните списъци гласоподаватели са призовали да се гласува за Обама или Ромни в социалните мрежи.

Интернет търсачката Гугъл също е обхваната от духа на изборите в САЩ, като логото й е във формата на бюлетини и избирателна урна. Линкът позволява на американците да намерят адреса на избирателната си секция.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес