Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов автопарк: "Гранична полиция" получи 110 автомобила

06 юни 2024, 13:47 часа
Реклама

Гранична полиция“ вече разполага със 110 нови автомобила. С това завърши първия етап от обществена поръчка за 360 броя високопроходими коли.

Подобряване на материалната база

"От септември ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината ще получим още 200 автомобила тип пикап", каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той отбеляза, че всички 360 автомобила са закупени със 75% европейски и 25% бюджетни средства, като поръчката е осъществена в рамките на осем месеца.

ОЩЕ: "Гранична полиция" бори мигранския натиск с 40 нови джипа

Министърът заяви, че с подобряването на материалната база и условията на труда ще се върне самочувствието на граничните служители, че са част от силно ведомство на държава членка от Европейския съюз. Той призова служителите да пазят новите автомобили като свои лични.

Ръкодовителите на Регионалните дирекции на "Гранична полиция" в Русе, Смолян, Бургас, Кюстендил, Драгоман, Аерогари и Елхово получиха символично ключове на автомобили, които ще се използват в дирекциите.

Нови коли и за "пътна полиция"

По отношение представените тази седмица нови автомобили за "Пътна полиция", министър Калин Стоянов заяви, че те са 462 броя и са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират средствата от глоби наложени от МВР. По думите му тези пари могат да се използват единствено целесъобразно - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери и автомобили, които да служат за контрол на пътното движение.

ОЩЕ: Дроновете на Гранична полиция за 3,5 млн. лв. ще са от "Морско конче"

"Имаме огромно желание да закупим линейки, кувьози и други необходими средства за многото министерства в България, но това няма как да стане със средства от този фонд. Така че нека да спрем с всички спекулациите по темата", заяви министър Калин Стоянов. Той обясни, че за "Пътна полиция" са закупени 35 високоскоростни автомобила марка BMW, 200 марка Golf 8 и 227 броя Skoda Kodiaq.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес