Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нино Нинов: Отношението към света е пряко следствие от отношението към самия себе си (ВИДЕО)

05 май 2023, 17:35 часа • 4853 прочитания

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Път към съвършенството" Анна Генчева и Нино Нинов разговарят за това как се отнасяме един към друг, за вредните навици в комуникацията между хората, откъде произлизат те и как можем да ги преодолеем.

Според древното учение Кабала̀ човекът се състои от три нива, в които са смесени "доброто" и "злото". Физическо ниво – телесните въжделения, страстите, инстинктите, но също така и пристрастяванията. На второ ниво са чувствата, емоциите, желанията, но също и негативните емоции и лошите желания. На трето ниво се намира разумът, но и един много зъл и коварен противник – въображението, който е в състояние да ни извади за дълго време от състоянието на здравия разум. Всички тези зли сили от трите нива заедно формират "отбора на слепите сили".

"Човек върши автоматично, на сляпо някои неща, които са подчинени на тези зли сили и така те пораждат една духовна слепота във всеки от нас, а тя има пряко отношение към преценката ни, която е свързана с хората от близкото и от по-далечното ни обкръжение и недоброто познаване на човешката природа. Тези неща, както и егоцентрирането към личността водят до чести прояви на зловредна критика спрямо останалите", казва Нино Нинов. "Трябва да започнем да си даваме сметка и да бъдем отговорни за това, което вършим, за мислите, за думите, за речта, за делата. За да се справим с тази задача, ние трябва да живеем осъзнато и непрекъснато да си даваме сметка за това какво правим и как го правим".

"Хора които живеят под диктовката на своите инстинкти, обикновено са нещастни. Те причиняват дискомфорти на себе си и на своето обкръжение".

Една от съществените причини да недоволстваме от останалите и да ги осъждаме се дължи на това, че си създаваме един дълбоко вкоренен навик - да правим скандал с идеята, че така ще решим някакъв проблем. Друга причина е, когато човек изпитва комплекс за непълноценност или малоценност и този комплекс го кара да мачка околните, за да се почувства малко по-високо от тях. Мотив може да бъде и погрешната преценка – от горделивост или високомерие. Но най-сериозната причина, според Н. Нинов, е мизантропията - постоянната омраза и ненавист към околните.

"За да се спасим от неприятните преживявания и това, което причиняваме на околните, мъдреците ни учат, че трябва да се фокусираме върху добрите качества и постъпки на ближния. Колкото е възможно повече да се абстрахираме от лошите черти и качества на характера и колкото е възможно повече да се вглеждаме в добрите черти и постъпки на хората. Не е лесно, но е един от важните начини, по които можем да го направим".

Целият разговор на Анна Генчева с Нино Нинов можете да видите във видеото:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес