Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич разкритикува насилието срещу косовски сърби

09 юли 2012, 13:23 часа • 3337 прочитания

Сръбският президент Томислав Николич е разкритикувал пред помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Филип Гордън "неприемливото насилие" срещу косовските сърби и призовал международните мисии на място да ги защитават, съобщи сръбското президентство в комюнике, предаде БГНЕС.

"Неприемливото насилие" в Косово, "където бяха ранени или убити сърби, е все по-често в последно време и то очевидно е преднамерено", заявил Николич на срещата си в Филип Гордън. Тези събития "не допринасят за стабилизирането на положението в региона и най-вече за възобновяването на диалога с Прищина", допълнил сръбският президент, цитиран в комюникето.

Последният инцидент стана в събота, когато сръбска двойка беше открита застреляна в дома си в село Талиновк, Югоизточно Косово. Американската делегация за момента не е направила коментар пред медиите. В събота в категорична декларация на регионалната среща на върха в Хърватия Гордън призова Сърбия да приеме действителността с независимостта на Косово и "да прекрати подкрепата си... за нелегалните и паралелни структури в Северно Косово", където сърбите са мнозинство.

В съобщението на сръбското президентство обаче не се посочва дали тези въпроси са били обсъдени на срещата на Николич и Гордън. По-късно днес американският помощник-държавен секретар ще посети Прищина, където ще се срещне с високопоставени косовски представители.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес