Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич обвини управляващите, че са откраднали 500 000 гласа

10 май 2012, 21:12 часа • 4613 прочитания

Основната опозиционна партия в Сърбия обвини доминиращата прозападна Демократическа партия, че е откраднала 500 000 гласа на изборите през уикенда и заплаши да призове привържениците си да излязат на улицата след втория тур на президентските избори, предаде БГНЕС.

Опозиционната Сръбска прогресивна партия спечели с малка преднина парламентарните избори в неделя, но може да бъде изключена от правителството в новата коалиция между Демократическата партия и нейните съюзници.

На стълбите пред парламента лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич изсипа на земята хиляди неизползвани според него бюлетини, като заяви, че те били намерени хвърлени в контейнер за боклук. Той обвини демократите, че са прибавили имената на мъртви хора в избирателните списъци.

"Ще докажем, че те откраднаха 15% от гласовете. Те добавиха имената на 500 000 мъртви хора и ги посочиха като избиратели. Мъртвият не може да се оплаче", заяви Николич. Партията не е подала официална жалба, но заяви, че очаква реакция от страна на полицията. Николич заплаши с "величествени" улични протести.

Републиканската избирателна комисия отхвърли обвиненията като неоснователни. Николич ще се изправи срещу действащия президент от Демократическата партия Борис Тадич на втория тур на президентските избори на 20 май. На първия тур те получиха почти еднаква подкрепа.

Обвиненията са отправени ден след като Демократическата партия на Тадич обяви, че е постигнала споразумение с останалата на трето място Социалистическа партия на покойния диктатор Слободан Милошевич за подновяване на 4-годишната правителствена коалиция, която ще продължи пътя на страната към ЕС.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес