Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич – изпитание за проевропейската коалиция

21 май 2012, 13:55 часа • 5289 прочитания

Победата на националиста Томислав Николич на втория тур от президентските избори в Сърбия може да разцепи мнозинството на проевропейски настроената управляваща коалиция, сформирана преди вота от досегашния президент Борис Тадич и неговите съюзници социалисти.

След общите избори на 6 май партията на Тадич и социалистите – втората и третата парламентарно представени сили – се споразумяха да продължат правителствената си коалиция, която управлява страната през последните четири години.

Анализаторите очакват след избирането си в неделя като държавен глава Николич да връчи мандат за сформиране на правителство на своята Сръбска прогресивна партия, която има най-много депутати в парламента – 73 от общо 250 места.

Според конституцията премиерът на Сърбия е представител на партията, която може да сформира парламентарно мнозинство. Това поставя социалистите в силна стратегическа позиция с техните 45 места.

„Всичко зависи от решението на социалистите, а именно дали ще запазят сключеното споразумение” с Демократическата партия на Тадич, подчертава политическият анализатор Владимир Тодорич.

През 90-те години на 20 век, които бяха белязани от кървавите конфликти в бивша Югославия и от политическата и икономическата изолация на Сърбия, Николич и неговата партия бяха съюзници на социалистите на бившия лидер Слободан Милошевич.

Днес, въпреки неочакваната победа на Николич над Тадич, ключът към стабилността на Сърбия е в ръцете на новото правителство в страна, в която президентът има по-скоро представителна функция, а управлението е в ръцете на кабинета. „Отговорността за съставянето и прилагането на държавните политики се пада на правителството”, обяснява политологът Слависа Орлович.


Коментаторът Деян Вук Станкович пък смята, че новият президент няма да се поколебае да използва влиянието си, за да привлече социалистите в мнозинство около своята партия.

Преди обявяването на резултатите от изборите социалистическият лидер Ивица Дачич, вицепремиер и вътрешен министър на Сърбия, увери публично в здравината на съюза с Тадич, „какъвто и да е резултатът от президентските избори”. „Няма причина да се откажем от нашето споразумение. Съвместната ни работа е добра за демократичния процес в Сърбия”, допълни от своя страна заместник-председателят на социалистите Душан Баятович.

По-скептично настроеният социолог Владимир Вулетич обаче вижда приближаването на „сериозна политическа криза”. „Сега трябва да следим дали политическият живот ще стане сцена на напрежения и разногласия между президента и правителството”, предупреди той.

След обявяване на резултатите Николич се опита да успокои страната. „Сърбия ще продължи по европейския си път (...) Вотът беше не за човека, който ще поведе Сърбия към ЕС, а за този, който ще разреши икономическите проблеми”, посочи Николич след избирането си.


Докато проучванията сочеха Тадич като големия победител, слабата избирателна активност допринесе за провала му, а електоратът на националистите се очерта като много по-дисциплиниран. „Това е изборен трус, резултатите са абсолютно неочаквани”, коментира изхода от изборите политологът Слободан Антонич.

Освен за интеграцията на Сърбия в ЕС, новият президент и неговото правителство ще имат грижата за бързото приемане на болезнени реформи за излизане на страната от икономическата криза. В момента в 7,5-милионната страна безработицата е 24% - една от най-високите в Европа.

АФП

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес