Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неоправдано висок риск: "Военна полиция" за причините за инцидента в "Граф Игнатиево"

15 октомври 2024, 10:35 часа • 498 прочитания

Оновна причина за инцидента на авиобаза "Граф Игнатиево" е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при вземане на решение за начина на извеждане от фигура на вертикалната равнина. 

Това са заключенията на доклада на "Военна полиция" във връзка с инцидента от 13 септември 2024 г., при двама пилоти се разбиха със самолет L-39ZA "Албатрос" по време на тренировъчен полет в авиобаза "Граф Игнатево". В доклада също така инцидентът е класифициран като катастрофа.

Той бе представен от Петко Василев, държавен инспектор в отдел "Разследвания на авиационни произшествия".

В анализа е използвана и черната кутия на L-39ZA "Албатрос", която беше изпратена за разчитане в завода на производителя ѝ в Чехия, като малко по-късно данните нея бяха снети успешно и предоставени на разследващия екип от Военна прокуратура. ОЩЕ: "Не сме нито съд, нито прокуратура": Министър Запрянов каза ще има ли оставки след инцидента в "Граф Игнатиево"

"Проведохме разследването в четири основни направления - проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полета, медицинско изследване, изследване на авиационната техника и проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие", уточни Василев. 

Разследващата комисия определя няколко етапа на ситуацията по време на фаталния полет - нормална, усложнена, сложна, аварийна и катастрофална. 

"В рамките на секунда и половина са били изпълнени условията за успешно катапултиране. След като екипажът е не е предприел действия за аварийно напускане на самолета, комисията счита, че ситуацията е преминала в катастрофална", уточни Петко Василев. 

Неоправдано високият риск 

"Започването на вертикалната фигура на височина по-малко от предписаните 200 метра в мерките за безопасност, скоростта на влизане във вертикалната фигура е със 165 км/час по-малка от предписаната в методическата схема от 620 км./ час. Тук следва да отбележка, че практическата аеродинамика на самолета L-39ZA, е записано, че минималната скорост на влизане във вертикала е 450 км/час. Уточнено е, че това става при идеален пилотаж, даже на опитни летци е трудно да изпълнят лупинг с тези параметри. Пилотиращият, въпреки това, е успял да го направи - влязъл е с 455 км/час и е излязъл от горната точка със скорост 213 км/час. Достигнатата максимална височина на вертикалната фигура не е достатъчна, за да осигури безопасното излизане на самолета в хоризонтален полет след затваряне на самата фигура. Малката скорост на влизане във фигурата предизвиква пилотаж на критични ъгли на атака, ъгли на тресене, което е станало в случая", обясни Василев. ОЩЕ: Загинали са двамата пилоти, катастрофирали с военнотранспортния самолет (СНИМКИ)

Според него влизането във фаталната фигура с тези параметри не е позволило на екипажа да набере достатъчен запас от височина, който да му позволи да я завърши във вертикалната равнина. 

Авиационната техника не е отказала

Комисията по разследването е проверила версията за отказ на авиационната техника, като са разгледани три основни хипотези: отказ на силовата обстановка, отказ на управлението на самолета и отказ на барометричния високомер. 

В крайна сметка комисията не е констатирала отклонение в параметрите на работата на авиационната техника е отхвърлила тази версия като малко вероятна. 

"Не е имало отклонение на параметрите на горивото, не са открити следи от изтичане на технически течности по самолета.  Двигателят е бил на максимален режим според черната кутия. На разгледаните видеоматериали, се вижда, че самолетът е управляван през цялото време", обясниха от "Военна полиция". ОЩЕ: Загиналите пилоти в Граф Игнатиево имали около 60 часа нальот за тази година

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес