Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нели Куцкова: Шокирана съм от Атанасова, тя може да се еманципира в КС и да докаже политическата си зависимост

19 януари 2024, 13:50 часа • 2360 прочитания

"Не съм съвсем негативно настроена, че политическите лица в КС няма да се еманципират, защото, когато се решава дело, там не се решава с вдигане на ръка и цветен маркер. Там, за да си изразиш становището, трябва да изложиш много сериозни аргументи или особено мнение".

Така съдия Нели Куцкова коментира пред БНР избора на депутатите Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да станат членове на Конституционния съд. По време на дебатите възникна и полемика относно продължителността на мандатите им - 7 или 9 години.

Още: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ направиха Атанасова и Белазелков конституционни съдии с 9-годишен мандат

"Можем да очакваме тези партийни лица да бъдат послушни, каквото им нареди шефа на партията, но можем да очакваме и те да се еманципират, има и такива случаи, защото когато си на такова високо място, работата ти е гарантирана, дали за 7 или за 9 години, и можеш да изложиш аргументи, ти можеш да си отстояваш позицията. В никакъв случай не считам, че госпожа Атанасова ще пише това, което й каже г-н Борисов, да не говорим какво ще й каже. Не го изключвам и мисля, че след като тя отнесе толкова критики за своята правна квалификация, може да опровергае всички тези съмнения, свързани с нейната зависимост от партията", коментира Нели Куцкова в "Хоризонт за вас" на БНР.

"За мен нямаше реален избор какъвто аз си представям. Аз няма да коментирам професионалните качества на г-жа Атанасова, бях шокирана от нейната кандидатура, Борислав Белазелков е име в нашата сфера, Рангелова не я познавам. Защо Белазелков и Атанасова бяха подкрепени с подписите на всички шефове на партии? Не можеше ли всеки да си издигне кандидатурата, а после всеки да си гласува както иска? Това е политика, в която не се чувствам компетентна. По този начин направени предложенията вече ми създадоха съмнения" сподели мнението си за номинациите на кандидате Куцкова.

Още: Законна ли е номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия?

Тя призна, че е дълбоко обезпокоена от начина на мислене на народни представители, "защото, ако сме в правова държава може да бъде осъден всекиго.

"Имаше голяма серия дела когато граждани и търговски дружества съдеха държавата. Исковите молби бяха срещу МФ, НС затова че, бездействайки НС не е променил закон, който е противоконституционен или сме осъдени в Страсбург. Има базова юридическа неграмотност и неразбиране, що е то правова държава. Шокирана съм от тази неграмотност. Имаше депутат, който сричаше въпроси и не правеше разлика между тълкувателно дело и търговско дело. Ами образовайте се малко", препоръча бившият съдия Нели Куцкова.

Още: Нели Куцкова: Пеевски се изявява като главнокомандващ на държавата, не мога да го преглътна

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес