Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народното събрание няма да разследва Фонд "Научни изследвания"

12 декември 2012, 13:25 часа • 15788 прочитания

Народните представители отхвърлиха предложение за създаване на Временна анкетна комисия за проучване на сигнали за опорочени процедури във Фонд „Научни изследвания”.

Предложението беше разгледано по искане на 62 депутати от ДПС и БСП.

Преди гласуването министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че от 10 декември всички, които са недоволни, могат да се запознаят с рецензиите си и да дадат възражения.

Категорично не приемам обвинението, че има лов на вещици, лов на учени. Процедурата е много проста – още март месец ръководството на фонда реши да се провери как се изпълняват класираните до този момент проекти. Тъй като тези, които са оценявали проектите (изпълнителният съвет) не във всяко нещо са компетентни, са наети вещи лица. На практика се получава, че проверяващите отиват в даден университет и искат да видят лаборатория, която е финансирана със средства по проект. Тях не ги допускат. Изпраща се нотариална покана, за да се види дали е купена техника. Отново проверяващите не са допуснати. Ако смятате, че проверката на това къде отиват парите на данъкоплатците е лов на вещици... не се наемам да коментирам”, подчерта министърът, цитиран от Агенция "Фокус".

Игнатов добави, че по време на изслушването в образователната комисия ще бъде дадена пълна информация за дейността на фонда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес