Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Найден Тодоров: 95 млн. лв. за култура по Плана за възстановяване чакат да бъдат усвоени

25 юни 2024, 13:45 часа

До 2026 година трябва да бъдат усвоени над 95 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това съобщи служебният министър на културата Найден Тодоров.

Реклама

Една от програмите му е свързана с Националния фонд „Култура“ (НФК), който отскоро има нов изпълнителен директор – Диана Димитрова.

„Имаше известни проблеми с тази програма. Фонд „Култура“ работи по „Проект 42“, който е изключително важен за развитието на културата в България. Важен е в няколко направления. От една страна, подпомага създаването на културен продукт. От друга страна, подпомага разпространението му. От трета страна, подпомага развитието на културните политики на общините. Това са шест програми към този проект, които са свързани с тези три цели“, посочи министърът.

Още: Министърът на културата: Липсва закон за запазване на българските исторически сгради в чужбина

„За голямо съжаление, поради поредица от събития, през миналата и тази година, първите две програми са стартирали по един сравнително грешен начин, поради което ние получихме указания от Европейската комисия (ЕК) да рестартираме първите две от тези шест програми. Ето защо ние рестартираме първите две програми“, каза министърът.

Защо програмите са важни за България 

Толкова средства за българската култура извън държавния сектор, досега не са били предвиждани, каза Тодоров. По думите му ПВУ дава невероятна възможност за подпомагане на сектора, макар и еднократно. "Искаме да направим снимка на ситуацията в България, какви са възможностите, ако нямаме финансови ограничения, какво могат организаторите, какво могат общините. Да видим кой какво може да направи, за да знаем за в бъдеще къде да насочим нашите усилия“, каза още служебният министър.

Още: Държавата с нова солидна финансова подкрепа за театрално, музикално и танцово изкуство

„През последните 30 години ни по някакъв начин сме се затворили в себе си. Всеки се опитва да се спасява на парче. Реално за културна политика, особено в независимия сектор, не може да се говори. За обща централна политика и как да се развиват общините, също не може да се говори. Тоест, нашата идея в момента да използваме ПВУ, за да се отворим към Европа и към света, благодарение на тези шест програми, които са в „Проект 42“ от ПВУ“, поясни Тодоров.

Облекчени условия за кандидатстване

„Цялата сума за тези две години, която би следвало да бъде използвана за културния сектор, е малко над 95 милиона лева, от които малко над 78 милиона са европейски средства. Първите две програми бяха стартирани с фалстарт. В момента ние ги рестартираме с три големи промени в тях. Тези промени са следните. В условията за кандидатстване досега се изискваше минимум три години задължителна дейност на кандидатстващите организации. Според новите условия задължителната дейност е една година. Според заложените преди това условия бяха забранени каквито и да било международни партньорства. С това рестартиране, ние разрешаваме международните партньорства. Защо? Защото смятаме, че не става дума дори дали да бъдат разрешени или забранени. Напротив, те са за предпочитане да се случват. Ние не можем отново да се капсулираме в себе си и да правим всичко сами за себе си“, каза министърът на културата.

По думите му третата голяма промяна според изискването на програмата, така както е била стартирана, е трябвало да има 20% самофинансиране и 80% финансиране по съответната програма. Променяме условията според препоръките на ЕК и съфинансирането ще бъде 10%. Така повече хора и повече организации да могат да кандидатстват и да се възползват от средствата, които ПВУ предоставя за развитие на българската култура.

Първите 25 милиона

В петък новите условия ще бъдат пуснати за обществено обсъждане и от 1 август стартира окончателно програмата в променения вид. "Това са всъщност първите програми. Едната е за създаване на културен продукт и в тази програма има заложени 22 милиона и половина, а другата програма има 2,4 милиона. Общата стойност на тези две програми безвъзмездна субсидия, която е от Европейския съюз, е на стойност почти 25 милиона“, каза министърът.

„Моята основна цел и задача като директор на НФК е всъщност спасяването именно на този „Проект 42“. За съжаление, при отваряне на тези процедури са допуснати несъответствия. Комисията ги нарича несъответствия и, за да можем да спасим тези средства, и да могат те да влязат и да се използват от българските културни дейци, е необходимо да адаптираме условията според изискванията на ЕК и всъщност точно това ще направим“, отбеляза Диана Димитрова.

Още: МК назначава проверка на скандално финансиране от Национален фонд "Култура"

Найден Тодоров съобщи, че досега са кандидатствали 149 организации. „Ние ще помогнем на тези организации, които са кандидатствали. Ще им дадем възможността, или да си актуализират проектите според новите по-добри условия, или, при тяхно желание, ще им помогнем при прехвърлянето на проектите от старите в новите условия. С тях ще се проведат разговори. Ще сме в контакт кой как предпочита да се случи“, каза министърът.

Той обясни, че по индикаторите за „Проект 42“ се изисква по програмата за създаване да има 188 кандидати, а по програмата за селекция и разпространение – 15. Към настоящия момент по едната програма са 143, по другата – 6 кандидата, което според Найден Тодоров отново показва, че пуснатите през миналата година условия са били прекалено тежки за повечето от българската културни организации.

Шестте програми

Министър Тодоров разясни какво представляват шестте програми към „Проект 42“. Първата е за разпространение на културен продукт, втората - за създаване на културен продукт. Третата и четвъртата са за разпространение на съвременно европейско съдържание в България. Едната е за големите 28 областни центрове, а другата е за по малките общини.

Последните две програми от „Проект 42“ са свързани с общините – за развиването на културните им календари. Срокът за приключване на програмите е 2026 година. В рамките на целия проект НФК ще направи една образователна инициатива за обучение на хората, които трябва да създават не културните продукти, а културните календари.

„В рамките на малко повече от месец, в края на юли, очакваме да бъдат публикувани за обществено обсъждане условията за кандидатстване по проектите за общините. Първите дни на септември планираме да бъде отворен прием и за общините и общинските проекти за култура“, каза Диана Димитрова.

Още: Над 8 милиона лева ще раздаде Национален фонд "Култура" до края на годината

По думите ѝ НФК е една изключително подценявана през годините организация. В последните години всеки път, когато се е говорило, включително и в медийното пространство за фонда, е било свързано с някакви скандали. "Ние ще променим това, защото НФК е в основата на културата в България и това, което предстои да се случва занапред“, подчерта Найден Тодоров.

Той посочи още, че често организациите се обръщат към културното министерство за финансова помощ. "Министерството на културата не съществува, за да дава пари, а за да прави културни политики, да създава условията да се развива културата. А НФК, и това ще се развива все повече във времето, е организацията, която финансово ще подпомага българската култура“, уточни той.

Министърът поясни защо има оплаквания, че фондът се бави - там работят една 11 човека, от които петима са експерти, а останалите - задължителната администрация. Общо за МК, НФК, НФЦ и НИНКН са нужни още 43 нови щатни бройки.

В края на лятото НФК трябва да представи индикативната програма за следващата година, което ще бъде за първи път толкова рано, каза министърът на културата.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес