Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важното за деня: 15 април, 2023 година

15 април 2023, 20:00 часа • 2964 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 apr.

БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН ПРИСТИГНА ОТ ЙЕРУСАЛИМ

На летище "София" кацна правителственият самолет, с който пътуваха пратениците на Българската православна църква, взели участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЩЕ ОТСЛУЖИ ЛИЧНО ПРАЗНИЧНОТО БОГОСЛУЖЕНИЕ НА ВЕЛИКДЕН

Патриарх Неофит ще отслужи празничното пасхално богослужение. По-рано се появи информация, че е възможно то да бъде отслужено не от него, а от врачанския митрополит Григорий. От Светия Синод обаче, категорично отрекоха тази информация.

РУМЕН РАДЕВ ПОМИЛВА ОСЪДЕНИ ЗА НАРКОТИЦИ, ОПИТ ЗА УБИЙСТВО И КАТАСТРОФА

В регистъра на помилваните от началото на първия мандат на Румен Радев като президент са вписани още трима престъпници. С тях получилите висшата държавна милост от началото на 2017 г. стават 25-ма. Указите и за тримата са издадени на миналия декември. От тогава няма нови помилвани.

ТОШКО ЙОРДАНОВ: ИТН НЕ ДЪРЖИ КЛЮЧА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ

„Има такъв народ“ не влизат в играта за съставяне на правителство. ГЕРБ може да направи правителство с ДПС и БСП, ние не сме им нужни. ИТН не е партията, която държи ключът за следващо управление. Това мнение изрази депутатът от ИТН Тошко Йорданов пред БНТ. 

ПРИГОЖИН ВИЖДА ВАРИАНТ ЗА ПОРАЖЕНИЕ НА РУСИЯ, ПРИСМЕХ ЗА ПОРЕДНИЯ РУСКИ ЯДРЕН НАПЪН (ВИДЕО)

Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин допусна немалка вероятност предстоящата украинска контраофанзива да постигне успех в свое пространно есе. То разглежда не просто перспективите пред украинската контраатака, но като цяло ситуацията в Украйна.

В КРЕМЪЛ СЕ СТРАХУВАТ: В МОСКВА ОТМЕНИХА ПАРАДА ЗА 1 МАЙ

В руската столица отмениха тази година провеждането на традиционния парад по случай 1 май, Деня на труда. Тържествата няма да се състоят заради "високата степен на терористична заплаха". Това съобщи зам.-председателят на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия Александър Шершуков.

КИЕВ: РУСКИТЕ ЖЕРТВИ ВЪВ ВОЙНАТА ВЕЧЕ СА НАД 180 000

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна руските загуби вече възлизат на около 181 500 души. Това съобщи Генералният щаб на армията в Киев, цитиран от агенция УНИАН.

АНАЛИЗ: ЩЕ УСПЕЕ ЛИ УКРАЙНА ДА СИ ВЪРНЕ КРИМ?

Bloomberg сравнява плановете на Украйна за „връщане“ на Крим с лудата идея на Уинстън Чърчил за „освобождаване“ на Източна Европа от СССР, наречена операция „Немислимо“.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ ВЛИЗА В БИТКАТА ЗА ВТОРИ МАНДАТ

Президентът на САЩ Джо Байдън е решил да се кандидатира отново за президент, съобщиха световните медии. Той обеща да обяви началото на кампанията си "сравнително скоро".

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: НАД 10 НА СТО Е ПРОЦЕНТЪТ НА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ТЕСТОВЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 73 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 78 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 151 случая. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес